Župan posjetio Hrvatsku kontrolu zračne plovidbe



Hrvatsku kontrolu zračne plovidbe (HKZP), tvrtku koja je lani u kategoriji velikih trgovačkih društava s područja Zagrebačke županije nagrađena Zlatnom kunom HGK - Komore Zagreb, posjetio je danas župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Ova tvrtka, sa sjedištem u Velikoj Gorici, a u vlasništvu Republike Hrvatske, među najvećim je izvoznicima u državi, s planiranim prihodima u 2015. godini od oko 747 milijuna kuna. Kroz sedam podružnica, zapošljava 720 djelatnika koji pružaju usluge zrakoplovnim kompanijama: operativne usluge u zračnom prometu, usluge komunikacije, navigacije i nadzora, usluge zrakoplovnog informiranja i zrakoplovne tehnologije.

Dragan Bilać, direktor HKZP-a, upoznao je župana Kožića sa stalnim ulaganjima ove tvrtke u neophodnu, specifičnu opremu te izobrazbu zaposlenika. Godišnje se za ovu namjenu, naglasio je Bilać, izdvaja oko 100 milijuna kuna. „Imamo najmoderniju tehnologiju za kontrolu leta, trenutno u svijetu nema bolje“, rekao je Bilać, nadodavši kako HKZP gotovo 95 posto prihoda ostvaruje od međunarodnih avio-kompanija. Kontrolori leta HKZP-a „nadziru“ hrvatsko te dio bosansko-hercegovačkog neba. Tijekom ljeta u jednome danu bilježe i do 2600 preleta zrakoplova, dok je u zimskim mjesecima brojka nešto manja, od 800 do 900 preleta tijekom 24 sata. Izobrazba jednog kontrolora leta, dodao je, tvrtku košta oko 300.000 eura. Nedavno se za ovaj posao javilo više od 1300 kandidata, no u širi je izbor ušlo samo njih devet. Tijekom izobrazbe još će neki od njih otpasti.

Župan Kožić svog je domaćina, uz ostalo, upoznao s gospodarskim stanjem u županiji, s ponosom rekavši da ga veseli što „ovakvi gospodarski subjekti posluju na njezinu prostoru”. „Gospodarstvo u Zagrebačkoj, u odnosu na druge županije, bolje funkcionira, a imamo i značajne investicije“, rekao je župan Kožić, istaknuvši pritom gradnju pogona Plive u Savskom Marofu, logističkih centara RA-LU logistike u Rugvici, Kauflanda u Jastrebarskom, Lagermaxa u Luki, tvornicu König metala u Pisarovini, ali i lanjsko otvorenje robne kuće IKEA-e u Rugvici.