Sjednica Savjeta za zdravlje Zagrebačke županije



Savjet za zdravlje Zagrebačke županije održao je svoju prvu sjednicu u 2015. godini na kojoj su članovi prihvatili Izvješće o radu Savjeta za zdravlje u 2014. godini te donijeli Plan rada za 2015. godinu.

Predsjednik Savjeta Goran Maričić osvrnuo se na rad u protekloj godini te je istaknuo Tematsku sjednicu o stanju okoliša na području Zagrebačke županije i Prijedlog izmjene Mreže hitne medicine za područje Zagrebačke županije. Prijedlog je nastao na temelju Studije analize Mreže hitne medicine Zagrebačke županije kojom je utvrđeno kako ista nije u jednakoj mjeri dostupna svima te je preko Župana i Županijske skupštine, upućen Ministarstvu zdravlja.

Savjet je jednoglasno prihvatio prijedlog Plana rada za 2015. godinu, a kroz raspravu je odlučeno da će se umjesto planirane jedne tematske sjednice održati još najmanje jedna. Uz onu koja je u Planu rada, „Prevencijom do zdravlja“, održala bi se i tematska sjednica o dostupnosti i kvaliteti primarne zdravstvene zaštite svim stanovnicima Zagrebačke županije.

Također, Planom rada za 2015. godinu, predviđena je i sjednica koja bi bila posvećena nekoj od zdravstvenih ustanova s područja Zagrebačke županije. Članica Savjeta Marija Ledinski Anić predložila je da bi se i redovne sjednice Savjeta mogle održavati u zdravstvenim ustanova diljem Županije s ciljem boljeg uvida u stvarno stanje samih ustanova. „Na taj način mogla bi se razmjenjivati iskustva i znanje što bi dovelo do poboljšanja kvalitete zdravstvene zaštite, a sve na korist samih pacijenata“, smatra Ledinski Anić.

Štefica Kamenarić-Filipović vjeruje da Zagrebačka županija već sada čini mnogo po pitanju prevencije, ali smatra kako ni liječnici ni pacijenti, odnosno stanovnici Zagrebačke županije, nisu upoznati sa programima prevencije zaštite zdravlja koji su im dostupni te kako bi trebalo pronaći bolji način promocije istih.