Izrada Masterplana prometnog sustava grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije



O aktivnostima koje prethode izradi Masterplana prometnog sustava grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije, te u konačnici uspostavi integriranoga javnog prijevoza putnika, razgovarali su u Krapini župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić te obnašateljica dužnosti gradonačelnice Zagreba Sandra Švaljek sa suradnicima.

Masterplan prometnog sustava, rečeno je, treba izraditi do 30. rujna 2016., te će on biti preduvjet za daljnje razvijanje projekta koji će u konačnici dovesti do jedne prijevozne karte za cjelovito prometno područje dviju županija i Grada Zagreba. Predviđa se da će izrada Masterplana koštati oko 17,6 milijuna kuna bez PDV-a, te da će biti sufinancirana sredstvima Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

„Smatramo da će ovaj projekt, prije svega, osigurati kvalitetniji javni prijevoz, i po broju polazaka i po cijeni, jer danas javni prijevoz na području Zagrebačke županije nije dobar! Dnevno prema gradu Zagrebu migrira oko 120.000 žitelja županije, odnosno iz Zagreba prema županiji njih oko 30.000. To je značajan broj žitelja kojima se treba omogućiti kvalitetan javni prijevoz. Veseli što je projekt integriranoga prijevoza ušao u svoju operativnu fazu i što smo osnovali zajedničku firmu Integrirani promet zagrebačkog područja d.o.o. koja će ga voditi. Također, za realizaciju projekta očekujemo značajna sredstva Europskih fondova, do 85 posto“, rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar rekao je da se za sastanka razgovaralo i o budućim aktivnostima zajedničkoga trgovačkog društva Integrirani promet zagrebačkog područja d.o.o., koje će sjednicu Skupštine održati početkom veljače. „Nama u Zagorju važno je omogućiti stanovništvu mobilnost i sigurnost u prometu, stoga moramo stvoriti održiv sustav. Osnovali smo zajedničku tvrtku kojoj je osnovna zadaća uspostava integriranoga prometnog sustava“, podsjetio je župan Kolar, dodavši da se ova tvrtka već javila na natječaj Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture za sufinanciranje izrade Masterplana.

Izrada Masterplana, odnosno prometne strategije za ovako široko područje - dvije Županije i glavni hrvatski grad podrazumijeva, prije svega, prikupljanje velikog broja podataka, njihovu kvalitetnu obradu, te iznalaženje modela funkcioniranja javnoga prijevoza. „To je složen posao koji će angažirati veliki broj stručnih ljudi“, rekla je obnašateljica dužnosti gradonačelnice Zagreba Sandra Švaljek, dodavši da se, iz različitih aspekata, radi o „vrlo vrijednom projektu”.  „On je izuzetno značajan za Zagreb jer posljedično dovodi do manjeg broja ulazaka u grad osobnim automobilima, što znači i manje prometnih zagušenja, ali i manje zagađenja okoliša“, dodala je Sandra Švaljek.

Za odabir izrađivača Masterplana prometnog sustava grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije raspisat će se međunarodni javni natječaj.