Vincekovo u Zagrebačkoj županiji



U vinogradu obitelji Kos-Jurišić u Nespešu, članovi Udruge Zelinska vinska cesta, prema starim su običajima, koji nalažu simbolično orezivanje mladica loze, proslavili blagdan Sv. Vinka, prvi zapovjedani vinogradarski blagdan u godini.

Proslava Vincekova duboko je ukorijenjena u prigorski kraj, no tek se zadnjih dvadesetak godina „prometnula“ u masovnije okupljanje. I u stara se vremena 22. siječnja odlazilo u vinograd, zazivao se blagoslov Sv. Vinka, no činili su to vinogradari „svaki za sebe“.

„Rezidba je početak radova u vinogradu. Njome se određuje prinos, ali i kvaliteta grožđa. Jedan je to od najvažnijih poslova, jer vino se ne radi u podrumu, već vinogradu!“, ispričao je domaćin, Mario Jurišić, čija obitelj obrađuje tri hektara vlastitih vinograda, a s još pet „kooperacijskih“ otkupljuje grožđe. „Očekujem da ova godina bude bolja od lanjske“, nastavio je Jurišić, dodavši da draž vinogradarstva i leži u činjenici da ni jedna vinogradarska godina nije ista.  „Uvijek težimo dobiti bolje vino“, dodao je Jurišić. 



Prve mladice loze orezali su Jurišićev tast Đuro Kos i župan Stjepan Kožić. „Vincekovo se u prigorskome kraju slavi od davnine. Vino je simbol naše kulture i tradicije, pa ovakve manifestacije i financijski podržavamo. Poljoprivredu smo odredili kao stratešku gospodarsku granu“, komentirao je župan Kožić.

Proslavu Vincekova u Nespešu organizirala je Udruga Zelinska vinska cesta, čija je predsjednica Đurđica Jurišić rekla da 11 njezinih članova želi snažniji turistički razvoj vinske ceste. „Ovakve manifestacije prilika su za promociju! Udruga ne djeluje dugo, no dobro nam je krenulo...“, ispričala je Jurišić.

Vincekovo je proslavljeno i u drugim dijelovima županije. Vrbovečki vinari, s kojima je bio i zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović, mladice loze orezali su u vinogradu obitelji Gotal u Topolovcu, a vinari Ivanić-Grada u trsju obitelji Kezele u Šumećanima. S ivanićgradskim vinarima družio se predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković.

Plešivički vinari početak nove vinogradarske godine obilježili su u vinogradu obitelji Šimanović u Pribiću, samoborski u vinogradu obitelji Sokolović na Gizniku, zaprešićki u vinogradu obitelji Kuš u Merenju, dugoselski u gradskom vinogradu na Martin Bregu, a velikogorički će nadolazećega vikenda slaviti po Vukomeričkim goricama.