Nastupni posjet veleposlanika Republike Albanije



Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i njegov zamjenik Rudolf Vujević, sa suradnicima, primili su danas u nastupni posjet veleposlanika Republike Albanije u Republici Hrvatskoj Ilira Meloa. Za susreta je naglašena dosadašnja iznimno dobra suradnja Zagrebačke županije i albanske nacionalne manjine te izražena spremnost učvršćivanja odnosa Zagrebačke županije i albanskoga Tiranskog okruga.

Uvodno je župan upoznao veleposlanika Meloa s osnovnim karakteristikama Županije, s ponosom naglasivši da ona po gospodarskoj snazi spada u sam vrh hrvatskih županija. Govorio je i o „putu Hrvatske u Europsku uniju“, rekavši da on nije bio lagan, da je Republika Hrvatska prolazila ono što druge zemlje prije nje nisu, ali da vjeruje da će se sve to kroz mogućnosti koje pruža Europska unija, posebno kroz europske fondove, vratiti.



Veleposlanika Albanije posebno su zanimala iskustva Županije s fondovima Europske unije te mogućnosti izrade zajedničkih projekata koji bi se financirali europskim novcem. Važnim je naglasio uspostavu odnosa na lokalnim razinama te rekao da je albanska dijaspora u Republici Hrvatskoj most suradnje dvaju naroda.

„Iznimno sam zadovoljan integracijom albanske nacionalne manjine u socijalno-ekonomski korpus Republike Hrvatske“, rekao je veleposlanik Melo.

Zamjenik župana Rudolf Vujević naglasio je da će Zagrebačka županija nastaviti surađivati s albanskom nacionalnom manjinom, posebno u projektima od zajedničkog interesa, dok je moguću suradnju Zagrebačke županije i albanskoga Tiranskog kruga, kroz nekoliko osnovnih smjernica, sažeo Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju. Rekao je da se ona može razvijati u sektorima voćarstva i vinogradarstva, gdje Zagrebačka županija ima velikog iskustva, ali i preko gospodarskih zona, u kojima postoji mogućost suradnje poduzetnika na konkretnim projektima.