Održana županijska izložba malih životinja



Društvo za uzgoj i zaštitu malih životinja Velika Gorica 2005 organiziralo je u toku proteklog vikenda, u prostoru velikogoričke Srednje strukovne škole, 9. županijsku izložbu malih životinja.

Na izložbi je sudjelovalo 78 uzgajatelja s 843 eksponata - golubova, velike i patuljaste peradi, kunića, kanarinaca, prepelica i egzotičnih ptica. Dodijeljeno je 65 titula šampiona.

Mihael Pavišić, predsjednik Društva, posebno je naglasio šest zasebnih ocjenjivanja, tzv. specijalki. „Suci Hrvatskog saveza udruga uzgajatelja malih životinja posebno su vrednovali zagrebačkog, sisačkog i bačkog prevrtača te engleskog velikog gušana u kategoriji golubova te u kategoriji peradi posavsku kukmastu kokoš i turopoljsku patuljastu kokicu“, ispričao je Pavišić, dodavši da je izložba malih životinja u Velikoj Gorici jedna od najvećih u Republici Hrvatskoj. Na njoj su ove godine, uz uzgajatelje s prostora Zagrebačke županije, sudjelovali i članovi udruga malih životinja iz Karlovačke, Varaždinske i Bjelovarsko-bilogorske županije. „Članovi naše udruge, osnovane 2005. godine, ostvaruju izvanredne rezultate diljem Hrvatske. Po kvaliteti uzgoja u samom su vrhu. I ove će godine sudjelovati na državnoj izložbi koja je kruna izložbene sezone, koja počinje u studenome, a završava krajem siječnja“, rekao je Pavišić.

Društvo za uzgoj i zaštitu malih životinja Velika Gorica 2005 ima četiri sekcije - goluba, peradi, kunića te egzotičnih ptica i terarijskih životinja.

Zagrebačka županija bila je generalni pokrovitelj izložbe malih životinja u Velikoj Gorici, u čije je ime izložbeni prostor obišla pročelnica za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Gordana Županac. „Svaki vid prezentacije, promocije, izložbi, pridonosi onima koji se bave određenim uzgojem i proizvodnjom. Dakako, Zagrebačka županija proračunskim sredstvima, kroz udruge, zadruge, poljoprivredne organizacije, potiče njihov rad“, rekla je pročelnica Županac, posebno se osvrnuvši na novi Zakon o udrugama, koji, kako je naglasila, od udruga, ali i njezinih članova traži viši stupanj profesionalnosti i veći angažman u radu.