Sjednica predsjedništva Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja



Predsjedništvo Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja (UHSR) održalo je danas u Gimnaziji Velika Gorica redovitu sjednicu za koje se najviše razgovaralo o novom Pravilniku o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škola.

Ovaj pravilnik, koji je na snagu stupio u lipnju ove godine, propisuje da osnivači škola - županije, gradovi i općine - sada moraju osiguravati i sredstva za dnevnice i smještaj učitelja koji putuju s djecom. „To je velika poteškoća, jer osnivači u svojim proračunima novac za ovu namjenu nisu predvidjeli, a izvan učionička nastava i putovanja su bitan dio plana rada škola“, pojasnila je Suzana Hitrec, predsjednica UHSR-a, dodavši da se razgovaralo i o ostalim teškoćama, poput zabrane zapošljavanja administrativnog i tehničkog osoblja što je mnoge škole dovelo u velike organizacijske probleme.

Sudionike sjednice pozdravili su zamjenik gradonačelnika Velike Gorice Stjepan Kos i zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujević, koji je posebno naglasio dosadašnja ulaganja Županije u školstvo. Sa žaljenjem je rekao da Županija, prilikom gradnje novih školskih objekata, više nema podršku resornih ministarstava – znanosti, obrazovanja i športa, odnosno regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, pa se ovakvi projekti, u granicama proračunskih mogućnosti, sada realiziraju samo u partnerstvu s gradovima i općinama.