Prezentiran projekt za konkurentniju hrvatsku voćarsku proizvodnju jabuka



Na inicijativu Zagrebačke županije održan je sastanak u prostorijama Ministarstva poljoprivrede na kojem je prezentiran detaljan nacrt projekta „Regionalna samouprava za konkurentniju hrvatsku voćarsku proizvodnju jabuka“.

U ime Zagrebačke županije sastanku su prisustvovali župan Stjepan Kožić i pročelnik Upravnog odjela za fondove EU, regionalnu i međunarodnu suradnju Josip Kraljičković, a u ime Ministarstva poljoprivrede ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i njegova pomoćnica Davorka Hajduković. Sastanku su prisustvovali i Tomislav Tolušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija, te zamjenik župana Virovitičko-podravske županije, Zdravko Dijaković.

Tom prilikom prezentiran je projekt „Regionalna samouprava za konkurentniju hrvatsku voćarsku proizvodnju jabuka“ kojim bi se intenzivno radilo na organiziranju proizvođača u zadruge, opremanju infrastrukture za skladištenje te ulagalo u promociju domaće jabuke. Činjenica je da je godišnja proizvodnja jabuka na razini od 40.000 do 100.000 tona nedovoljna i za same potrebe domaćeg tržišta. Upravo iz tog razloga, cilj ovog projekta je stvoriti osnovu za svojevrsno brendiranje domaće jabuke te potaknuti konkurentniju hrvatsku voćarsku proizvodnju jabuka.

Resorni ministar podržao je ovaj projekt putem kojeg će zajednički surađivati županije, proizvođači, relevantne institucije i Nacionalne veletržnice d.o.o. Također, dogovoreno je da će se u sljedećih nekoliko tjedana organizirati i konkretan hodogram operativnih koraka, ali i da će se inicijativa predstaviti i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU koje bi moglo puno učiniti u pogledu dobivanja bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije.