Održana konstituirajuća sjednica Županijskog vatrogasnog zapovjedništva



Županijsko vatrogasno zapovjedništvo Zagrebačke županije (ŽVZZŽ) održalo je svoju konstituirajuću sjednicu na kojoj su predstavljeni članovi ŽVZZŽ-a na čelu sa zapovjednikom Josipom Novoselom.

ŽVZZŽ je osnovano u skladu s Planom intervencija kod velikih požara otvorenog prostora i drugom zakonskom regulativom s ciljem da postane stručno operativno tijelo za vođenje i koordinaciju vatrogasnih intervencija prilikom velikih požara otvorenog prostora na području Zagrebačke županije.

Konstituirajuću sjednicu vodio je  zamjenik župana i načelnik Stožera zaštite i spašavanja Rudolf Vujević koji je govorio o nužnosti oformljivanja ŽVZZŽ-a s obzirom na veličinu županijskog teritorija i broj stanovnika te sve učestalije vremenske nepogode koje osim požara uzrokuju i poplave, odrone te znatnu materijalnu štetu prilikom olujnog nevremena. Vujević je istaknuo da Županija već dugi niz godina ulaže znatna proračunska sredstva u razvoj vatrogastva na svom području te da će tako nastaviti i u 2015. godini u kojoj su povećana sredstva za osiguranje potrebne vatrogasne opreme.



Branko Herček, viši stručni suradnik za zaštitu i spašavanje Zagrebačke županije, predstavio je članovima ŽVZZŽ-a Provedbeni plan unapređenja zaštite od požara za područje Zagrebačke županije za 2015. godinu kojim je, uz ostalo, predviđeno konstituiranje ovakvog tijela.

Također, na sjednici je održana i prezentacija o mogućnostima razvoja sustava upravljanja vatrogasnim intervencijama. Prezentacijom je pružen pregled trenutnog stanja vatrogastva u Zagrebačkoj županiji, ali su dani i prijedlozi na koji način unaprijediti postojeći sustav. Pritom je naglasak stavljen na nužnost korištenja informatičke tehnologije i sveukupnu modernizaciju sustava kako bi on bio ujednačen u svim županijskim gradovima i općinama.