Velika Gorica proslavila Dan grada



Na blagdan Sv. Lucije, zaštitnice Turopolja, Velika Gorica je proslavila Dan grada.

Nekada tek predgrađe Zagreba, danas je Gorica po broju stanovnika šesti grad u Republici Hrvatskoj, koji - unatoč očekivanim manjim prihodima u 2015. nastavlja s realizacijom planiranih projekata.

Svečanoj akademiji, za koje su šestorica Velikogoričana primila gradska priznanja, prisustvovao je uz ostale i predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković. Rekao je da je Zagrebačka županija ponosna na rezultate koje ostvaruje Velika Gorica, ali i na uspješnost ostalih gradova i općina. „Iduća godina neće biti laka. Centralna vlast, zadirući u naše blagajne, udarila je u vitalno tkivo društva, u lokalnu samoupravu. Iznose za koje ćemo biti uskraćeni morat ćemo kompenzirati na tržištu EU fondova, stoga moramo biti jedinstveni. Bez obzira na stranačke boje trebamo što više zajedničkih projekata kandidirati za sredstva EU fondova. Kao partneri imamo puno veće šanse. Europski se novac ne dobiva iz milosti, nego se vrednuju projekti koji su korisni za građane“, rekao je predsjednik Županijske skupštine Bošnjaković. Dodao je da će Zagrebačka županija slijedeće godine podržati sve značajnije projekte Velike Gorice. „Bit ćemo partneri u gradnji dvorane uz školu u Novom Čiču, a nastavit ćemo razvijati i Distributivni centar za voće i povrće, koji je velika prilika i šansa za naše poljoprivrednike“, rekao je predsjednik Skupštine.



„Nećemo dozvoliti da zbog porezne reforme grad stane, ni jedan se projekt neće zaustaviti, možda će se malo usporiti. Ni od jednoga nećemo odustati! Prilagodit ćemo se novonastaloj situaciji, jer dugačije ne možemo. Smanjit ćemo plaće svima koji su na gradskome budžetu“, za svečane akademije rekao je gradonačelnik grada Velika Gorica Dražen Barišić naglasivši da je Vlada poreznu reformu napravila protuustavno, što će se, rekao je, dokazati na sudu. „Vlada je prekršila i europsku povelju o lokalnoj samoupravi i kodeks dobroga ponašanja“, dodao je. Ipak, naglasio je, neće biti povećanja prireza, neće porasti cijene vrtića i komunalija. „U krizi je šansa, a mi smo dosad imali puno svijetlih primjera. Čeka nas teška godina, trebat će nam još više snage, odgovornosti i ozbiljnosti. Stoga pozivam sve, i gradske vijećnike i saborske zastupnike, da se zajedno borimo za prednosti koje možemo iskoristiti“, rekao je gradonačelnik Barišić. Govorio je i o nastavku ulaganja u školu i sportsku dvoranu u Novom Čiču i dječji vrtić u Velikoj Mlaki, u poduzetničke zone, a naglasio je i gradnju novog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb, koji će kada bude gotov generirati brži razvoj grada. „Zrakoplovstvo je jedna od naših prednosti i to želimo iskoristiti“, istaknuo je gradonačelnik Barišić.

Tomo Vidović, predsjednik Gradskoga vijeća grada Velika Gorica, rekavši da je uzlet grada moguć samo uz dobro planiranje i investiranje, istaknuo je nedavno donošenje Prostornoga plana grada, nužnog preduvjeta za daljni razvoj. „Imamo jasne ciljeve i viziju budućnosti i političku volju za njihovo ostvarenje“, rekao je predsjednik Gradskoga vijeća Vidović. Poručio je da se treba okrenuti EU fondovima koji su prilika za dobivanje financijskih sredstava. „Svi zajedno trebamo biti aktivniji i odgovorniji sudionici zajednice u kojoj živimo“, rekao je.