U Zagrebu otvoren mljekomat OPG-a Baršić



U zagrebačkom naselju Srednjaci otvoren je mljekomat obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Zvonka Baršića iz Dubravice, člana Mljekarsko-stočarske zadruge „Proizvodi sela”.

Postavljen je sufinanciranjem Zagrebačke županije, koja je izdvojila 40% potrebnih sredstava. Ukupna investicija bila je 160.000 kuna. „Želimo da naši proizvođači svoje proizvode plasiraju na tržište bez posrednika. Ove smo godine za postavljanje mljekomata i siromata osigurali 650.000 kuna“, prisustvujući svečanosti otvorenja mljekomata OPG-a Baršić, rekao je župan Stjepan Kožić. Dodao je da Županija i na ovakav način doprinosi ruralnom razvoju te očuvanju sela i stočarske proizvodnje koja danas, naglasio je, vrlo teško funkcionira.

U staji obitelji Baršić je 35 muznih krava koje dnevno „daju“ 550 litara mlijeka. Dio njega od sada će se prodavati putem mljekomata, o ostatak će nastaviti otkupljivati jedna od mini-mljekara. Kapacitet postavljena mljekomata trenutno je 400 litara dnevno.

„Na sve načine pokušavamo spasiti još ovo malo stočarstva što ga je ostalo u Hrvatskoj. Nismo zadovoljni otkupnom cijenom mlijeka što nam je nude otkupljivači, pa smo se kreditno zadužili i nabavili mljekomat. Smatramo da su ljudi u Zagrebu zakinuti za domaće mlijeko. Na ovaj način pružit ćemo im fino, kvalitetno, svježe mlijeko, a mi ćemo za naš rad i trud postići pristojnu cijenu“, rekao je Zvonko Baršić, uz kojega na farmi rade supruga i sin. Obitelj obrađuje 60 hektara zemlje.

Posredstvom Mljekarsko-stočarske zadruge „Proizvodi sela”, osnovane u svibnju ove godine, u Zagrebu će biti postavljeno deset mljekomata, odnosno siromata, te po jedan u Zaprešiću, gdje je jedan već postavljen, i Velikoj Gorici. Zadruga će za svoje članove brinuti o dopremi mlijeka na prodajna mjesta, redovitom održavanju mljekomata i siromata te o marketingu, pa će se stočari, kaže upravitelj zadruge Darko Pavičević, moći posvetiti svome primarnom poslu - proizvodnji mlijeka. Zadruga trenutno broji 11 proizvođača koji na svojim farmama dnevno proizvedu oko 12.000 litara mlijeka.