Okrugli stol „Iste mogućnosti za sve“



U suradnji s Udrugom slijepih Zagreb koja okuplja slijepe i slabovidne osobe s prostora Zagreba i Zagrebačke županije i Gimnazijom „Antuna Gustava Matoša“, Zagrebačka županija je u Samoboru okruglim stolom „Iste mogućnosti za sve“ obilježila Međunarodni dan volontera, Međunarodni dan ljudskih prava i Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Uvodno je prisutne pozdravio zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujević, istaknuvši iznimnu suradnju s Udrugom slijepih Zagreb. Ponovio je da je Županija uputila apel jedinicama lokalne samouprave da prilikom zapošljavanja, sukladno zakonskim propisima, zaposle i osobe s invaliditetom, posebno slijepe. 

Članovi Udruge slijepih Zagreb predstavili su ovom prigodom projekt Kada slijepi i gluhi rade zajedno onda svi razumiju, kojim se zagovara pravo na prilagodbu televizijskoga programa slijepim i slabovidnim, odnosno gluhim i nagluhim osobama. Mira Pekač Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, naglasila je da sve osobe imaju potrebu biti prihvaćene, no da se društvo teško otvara prema osobama s invaliditetom.



Okruglome stolu, uz ostale, prisustvovali su učenici samoborskih srednjih škola - Gimnazije Antuna Gustava Matoša, Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole i Srednje strukovne škole. Prvi razred Gimnazije Antuna Gustava Matoša polazi slijepa Antonija Tuta, koja je zahvalila profesorima na pomoći, no istovremeno naglasila kako bi njezino školovanje bilo puno jednostavnije kada bi uz nju bio asistent u nastavi, kojega je imala u sedmom i osmom razredu osmogodišnje škole.

Vjeran Štublin, pročelnik za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Zagrebačke županije, rekao je da će Zagrebačka županija zajedno s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, kroz program „Mladi za mlade”, osigurati sredstva za 36 asistenata u nastavi.

Važno je naglasiti kako je svoj doprinos obilježavanju ovog dana dao i poznati televizijski i radijski voditelj Mislav Togonal koji je kao volonter cjelokupnog projekta moderirao okruglim stolom.