Obilježen Dan rudara i blagdan Sv. Barbare



INA i njezine tvrtke kćeri Crosco i STSI u Ivanić-Gradu su proslavili Dan rudara i blagdan Sv. Barbare, njihove zaštitnice, a ujedno i 50. godišnjicu osnutka hrvatske naftne kompanije. Svečanosti su, uz ostale, prisustvovali župan Stjepan Kožić i predsjednik Županijske skupštine Dražen Bošnjaković.

Čestitavši naftašima njihov dan, župan Kožić je rekao da se nada da će INA, svojim djelovanjem i dalje razvijati „naš naftaški grad”, te biti u skladu sa zaštitom prirode. Govorio je i o indeksu razvijenosti Zagrebačke županije prema kojemu je ona odmah iza Zagreba, Istarske i Primorsko-goranske županije te je rekao da vjeruje da su tome pridonijele i mjere lokalne i regionalne samouprave.

Ispred INA-e, Jerko Jelić Balta, izaslanik izvršnog direktora Ininog sektora „Istraživanje i proizvodnja nafte i plina”, govorio je o poslovanju kompanije tijekom protekle godine dana u segmentu istraživanja nafte i plina. Rekao je da je povećana "domaća" proizvodnja nafte, te posebno naglasio EOR projekt kojim se, revitalizacijom starih polja, planira ostvariti dodatna proizvodnja nafte na eksploatacijskim poljima Ivanić, Žutica, Stružec i Kolštar. Projekt uključuje primjenu jedne od tzv. tercijarnih metoda povećanja iscrpka nafte: naizmjenično utiskivanje ugljičnog dioksida i vode u djelomice iscrpljena naftna ležišta, čime će se produžiti njihova eksploatacija. Sam projekt ima i ekološku dimenziju budući da se njime u podzemlje utiskuju značajne količine ugljikovog dioksida (CO₂), čime se smanjuju njegove emisije u zraku. Kroz 24 godine, koliko će se ova metoda primjenjivati na spomenutim eksploatacijskim poljima, planirano je da se EOR projektom ostvari proizvodnja dodatnih 3,4 milijuna tona nafte i oko 500 milijuna prostornih metara plina. Zasad je utiskivanje ugljikovog dioksida počelo na naftnom polju Ivanić, a kada se pribave sve potrebne dozvole počet će i na polju Žutica.

INA je najznačajniji gospodarstvenik na prostoru Ivanić-Grada, a na nju se "naslanjaju" i brojne privatne tvrtke s ovoga područja. Javor Bojan Leš, gradonačelnik Ivanić-Grada, nada se da će tako ostati i u budućnosti. „EOR projekt će produžiti crpljenje nafte za narednih dvadesetak godina, a time će i Gradu biti osigurana rudarska renta“, rekao je gradonačelnik Leš, te podsjetio na ove godine potpisani Sporazum između Grada i INA Naftaplina o osnivanju muzeja naftnog rudarstva, prvoga takvog u RH. Sredstva za ovu namjenu planiraju se osigurati iz EU fondova.