Sporazum o prijavi Masterplana javne rasvjete na natječaj Europske investicijske banke



Sporazum o zajedničkoj prijavi Masterplana javne rasvjete na natječaj Europske investicijske banke Europska lokalna energetska pomoć (ELENA; European Local Energy Assistance) potpisali su u Krapini župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i direktor Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) Julije Domac.

Prijavom na ELENA natječaj nastoji se osigurati sufinanciranje pripremnih aktivnosti Masterplana javne rasvjete - rekonstrukcije postojeće i gradnje nove javne rasvjete u gradovima i općinama dviju županija, što podrazumijeva snimak postojećeg stanja sustava rasvjete i njezin energetski pregled, izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju i gradnju javne rasvjete, te izradu projektnih smjernica i podloga za osiguranje financiranja samih radova i usluga po ESCO principu.

„Razlozi zbog kojih smo zajedničkim snagama krenuli u rješavanje problema javne rasvjete vrlo su očiti. S jedne strane imamo prekomjerno korištenje rasvjete u većim gradovima i naseljima, a s druge strane nedostatno osvjetljenje manjih naselja te lokalnih i nerazvrstanih cesta. Tu su i zastarjele rasvjetne instalacije. Rekonstrukciju stare, te gradnja nove, moderne javne rasvjete puno je lakše i efikasnije postići ako udružimo snage na regionalnoj i lokalnoj razini“, rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Također, pohvalio je suradnju dviju županija i u pripremi drugih projekata, posebno projektu Integriranoga javnog prijevoza putnika - procijenjene vrijednosti preko 100 milijuna eura u kojega je uključen i Grad Zagreb, a potporu je dobio i od Vlade RH.



„Obje su Županije osnivači REGEA-e, radimo na istom projektu i lako je bilo dogovoriti se da u njega uđemo zajedno. On je direktna pomoć jedinicama lokalne samouprave“, rekao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, dok je župan Stjepan Kožić naglasio da će Masterplan javne rasvjete, osim poboljšanja kvalitete života stanovništva dovesti i do nužnog usklađenja s europskom energetskom politikom.

U pripremne aktivnosti, pojasnio je Julije Domac, treba uložiti nešto više od milijun eura, a prijavom na ELENA natječaj planira se osigurati 90 posto potrebnih sredstava. Preostalih deset posto osigurat će svaka za svoje područje Zagrebačka i Krapinsko-zagorska županija, pa će izrada dokumentacije za 62-je jedinice lokalne samouprave - općine i gradove uključene u ovaj projekt biti - besplatna! Inače, sama investicija rekonstrukcije postojeće i gradnje nove javne rasvjete cijeni se na oko 31,1 milijun eura od toga za područje Zagrebačke županije 22,5 milijuna, a područje Krapinsko-zagorske županije 8,6 milijuna eura. S područja naše županije u Masterplan javne rasvjete, iskazanim interesom, uključeni su svi gradovi i općine, izuzev Samobora i Kravarskog.

„Radi se o složenom projektu, koji predviđa zamjenu stare, te gradnju novih 'dionica' rasvjete s obzirom na potrebe gradova i općina. Ugradit će se najnovija generacija rasvjete, nakon čega se očekuju energetske uštede i do 45 posto, a energetske uštede za sobom povlače i financijske“, rekao je Domac, dodavši da je zajedništo Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije pravi put kako raditi i promišljati, jer 'okrupnjavanje' projekata daje veću mogućnost da oni i prođu na natječajima EU fondova. Svjestan je toga i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, koji je naglasio da je „daleko veća mogućnost dobiti novac iz 'europske omotice 2014-2020.' ako se projekti rade na nivou regija tj. području dviju ili više županija”.