Tematska sjednica skupštinskog Odbora za gospodarstvo



Kroz županijsku razvojnu strategiju, ključni dokument razvoja, treba stvoriti pretpostavke za pozitivnu poduzetničku klimu, a u njezinu izradu uključiti i članove skupštinskog Odbora za gospodarstvo te drugih skupštinskih odbora koji se na njega naslanjaju, Odbor za poljoprivredu, Odbor za promet i komunalnu infrastrukturu.

Također, Županija i jedinice lokalne samouprave trebaju se proaktivno čvršće povezivati te točno definirati „što su to gospodarske zone“. Zaključci su to tematske sjednice skupštinskog Odbora za gospodarstvo, na kojoj se raspravljalo o stanju gospodarstva u županiji te mjerama poticanja njegova razvoja. Članovi Odbora slažu se da ciljeve razvoja treba definirati u partnerstvu Županije, Gradova i Općina te da treba više lobističkoga ponašanja kako bi se privukao svježi kapital. „Konačno treba presjeći i reći da gospodarska zona ne može biti prostor u kojemu jedinica lokalne samouprave nema svoje vlasništvo“, za rasprave je rekao Miljenko Pavlaković, predsjednik Odbora i član HDZ-a, dodavši da Županija treba umrežiti jedinice lokalne samouprave te točno definirati zone kojima će se ubuduće dati potpora.

Josip Jambrač iz HNS-a također smatra da gospodarske zone treba bolje definirati, da ih na prostoru županije ne može biti stotinu te da se treba znati „koji će se gospodarski sektori u kojim sredinama podupirati”. Također, rekao je da konkurentnosti Zagrebačke županije u jednoj trećini pridonosi sama Županija, a u dvije trećine gradovi i općine. Da se u županijsku razvojnu strategiju ne smiju unositi samo teze, već je treba prilagoditi stvarnom stanju na terenu smatra Pavao Grom iz HSS-a, koji je rekao da je uzalud otvarati poduzetničke zone, ako nema poduzetničke klime koja bi privukla strateške investitore.



Ozren Robić član SDP-a je rekao da ima i onih koji su u poduzetničkim zonama kupili zemljište ne da bi ulagali u proizvodnju, nego ga kasnije prodali te da ozbiljnim investitorima problem stvara mješovita struktura vlasništva u zonama. Govoreći o padu konkurentnosti Županije, prema zadnjem istraživanju, rekao je da to ne znači „da smo loši, nego su drugi napravili više”.

Vlatka Kovač iz HSP-AS smatra da je jedan od ključnih problema nekonkurentnosti sporost administracije i stalne promjene zakona. „U promjenama zakona poduzetnici se jednostavno gube, a time se gubi i konkurentnost“, rekla je Kovač.

Uvod u prezentaciju o stanju gospodarstva te mjerama i programima koje Županija provodi kako bi potaknula njegov razvoj održao je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Zagrebačke županije Damir Fašaić. Rekao je da je krajem rujna ove godine, u odnosu na rujan 2013. godine, broj nezaposlenih u županiji bio manji za gotovo 2000 osoba. U blagom je porastu i prosječna neto plaća kod poduzetnika, prema podacima FINA-e 2008. godine one je iznosila 4435 kuna, a 2013. godine 4674 kune te je prema njezinoj visini Zagrebačka županija odmah iza grada Zagreba u kojem je iznos neto plaće 5578 kuna i Istarske županije gdje ona iznosi 4793 kune.

U 2013. godini, u odnosu na godinu ranije, zabilježen je i blagi porast broja poduzetnika, ali i pad obrta. Ukupni prihodi poduzetnika, čije su tvrtke registrirane na prostoru županije, iznosili su u 2013. oko 36 milijardi kuna.
Govoreći o poticanju poduzetništva, pročelnik Fašaić je rekao da je za tu namjenu u 2013. godini predviđeno oko 18 milijuna kuna  kroz bespovratne potpore i subvencije, subvencije kamate poduzetničkih kredita, kreditna jamstva, poduzetničku infrastrukturu, edukacije, obnovljive izvore energije, projektnu dokumentaciju za EU fondove, razvojne projekte u turizmu itd.