Sarmijada u Laktecu



Udruga proizvođača robne marke kiseloga zelja „Laktec“ organizirala je, u Laktecu, 9. sarmijadu, svojevrsni festival jela od kiseloga zelja.

„Kiselo zelje je delicija zelinskoga kraja, a ovom manifestacijom ne samo da promoviramo proizvod robnu marku Kiselo zelje Laktec, nego i mjesto iz kojega on dolazi. Jela na ovome stolu mirisima sjećaju na vremena kad su ih češće radile naše majke i bake, stoga ovom kulinarskom manifestacijom čuvamo i tradiciju, čuvamo ono što želimo pokazati mladima“, uručivši poklone najboljima rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

  

Ocijenjeno je 14 jela  žena iz Hrnjanca, Samobora, Vrbovca, Stupnika, Drenove i Lakteca. Najukusnijim su proglašene kobasice sa zeljem. Jelo su spravile Katarina Zagorec, Ankica Grugan i Božica Hurtić iz Hrnjanca. „Ak' je zelje dobro i jelo je ukusno. A još kad kobasice puste aromu. Nema boljega“, ispričale su pobjednice. No, ništa lošija, samo koji bod manje vrednovana bila su i ostala jela: sarma žena iz Samobora, krvavice sa zeljem žena iz Vrbovca, sekeli gulaš s veprovinom, teleća koljenica sa zeljem, patka sa zeljem, srneći složenac s kiselim zeljem, suho meso sa zeljem i bučinim njokama i zapečeni štruklji sa zeljem.