Predstavljen Plan zimske službe za Zagrebačku županiju



U Zagrebačkoj županiji predstavljen je Operativni program radova održavanja državnih, županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije u zimskom razdoblju 2014./2015.

Pod zimskom službom podrazumijevaju se radovi neophodni za održavanje prohodnosti cesta i sigurnog odvijanja prometa, za režim prometa u zimskim uvjetima koji je određen posebnim propisima.

Plan zimske službe obuhvaća razdoblje od 15. studenog ove godine do 15. travnja 2015. godine tj. 151 kalendarski dan, a za njegovu realizaciju osigurano je 15.303.345,37 kuna. Prema riječima ravnatelja Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije Ivan Mikulčića ovisno o vremenskim uvjetima dežurne službe spremne su reagirati prije, ali i nakon spomenutih datuma. Pojasnio je i novosti koje donosi Pravilnik o održavanju i zaštiti javnih cesta prema kojem se cesta smatra prohodnom ako visina snijega na kolniku ne prelazi 15 cm i ako je promet moguć s vozilima koja imaju zimsku opremu.

Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije organizira provođenje zimske službe na 1215,77 km županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije raspoređenih u III. i IV. razinu prednosti. Ceste III. razine prednosti su sve državne ceste, uglavnom županijske ceste te lokalne ceste većeg prometno-ekonomskog značaja s autobusnim linijama, prilazi željezničkim postajama i važnijim industrijskim i turističkim centrima, a prohodnost mora biti osigurana od 5:00 do 20:00 sati. Kod prosječnog intenziteta snježenja potrebno je osigurati prohodnost s mogućim zastojima od dva sata između 20:00 i 5:00 sati. Ceste IV. razine prednosti su neke županijske ceste manjeg prometno-ekonomskog značenja kao i sve lokalne ceste koje nisu u trećoj razini prednosti, a njihova se prohodnost mora osigurati od 7:00 do 20:00 sati, a kod prosječnog intenziteta snježenja potrebno je osigurati prohodnost s mogućim kraćim zastojima od 20:00 i 5:00 sati.

Za provođenje radova zimske službe osigurano je 26 ekipa, 3000 tona soli i 3600 m3 sipine. I ove godine izvođenje radova zimske službe za županijske i lokalne ceste na području Zagrebačke županije provodit će Županijske ceste Zagrebačke županije d.o.o.

Hrvatske ceste za održavanje 338 km državnih cesta na području Zagrebačke županije osigurale su 4250 tona soli u skladištima, 600 tona soli u silosima te 1526 m3 sipine.

Zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović pozvao je sve sudionike realizacije Plana zimske službe na području Županije na pripravnost i maksimalnu kooperativnost. Ujedno, apelirao je  na sve sudionike prometa na korištenje adekvatne zimske opreme na svojim automobilima.