Zlatno priznanje za sir obiteljske sirane Kusanovec

 



Kuhani sir obiteljske sirane Kusanovec, predstavnice Romine Zadravec, iz istoimena mjesta nedaleko Dugog Sela, osvojio je zlatnu medalju na 12. međunarodnoj izložbi sira „Käsiade“, što ga organizira Udruženje sirara i stručnjaka u mljekarstvu iz Innsbrucka, Republika Austrija.

Ove su godine na izložbi sudjelovala 132 proizvođača iz Austrije, Švicarske, Hrvatske, Italije, Bosne i Hercegovine, Slovačke, Mađarske, Španjolske, Nizozemske, Njemačke i Finske s 409 vrsta sira. U grupi sira iz malih obiteljskih sirana, gdje su bili razvrstani sirevi - kuhani i škripavac Romine Zadravec, od njih 120 zlatno priznanje je dobilo 18 sireva. Odlazak na izložu organizirala je poljoprivredna Savjetodavna služba, a uz sir iz sirane Kusanovec, sa sirom s dodatkom tartufa sudjelovala je i obitelj Matije Šestaka iz Jastrebarskoga.

Obitelj Romine Zadravac dnevno preradi do 200 litara mlijeka. U obiteljskoj je staji 24 grla, od čega 12 muznih krava. Svo mlijeko preradi se u sir, nešto i u jogurt. Obitelj se proizvodnjom sira, generacijski, bavi stotinjak godina - ozbiljnije od 2008. kada su uredili mini-siranu. Krenuli su sa svježim sirem i vrhnjem, a danas proizvode i polutvrdi sir u tipu škripavca, kusanovečki polutvrdi sir, kusanovečki prevelac, kuhani sir, kuhani sir s mješavinom začina, dimljeni kuhani sir s vlascem, sir od sirutke, tradicionalnu dimljenu skutu te meki sir u tipu fete. Romina Zadravec je ujedno predsjednica udruge malih sirara Zagrebačke županije „Sirek” i predsjednica Saveza udruga malih sirara Republike Hrvatske.