Zagrebačka županija partner na projektu „Školski volonteri“

U hotelu International u Zagrebu od 19. do 21. studenog održava se edukacija za nastavnike i volontere u sklopu projekta „Školski volonteri – osnaživanje javnih odgojno-obrazovnih ustanova za uključivanje volontera u rad s djecom i promicanje volonterskih inicijativa“ koji se financira sredstvima EU.

Radi se o projektu kojeg provodi Forum za slobodu odgoja, zajedno s partnerima Udrugom MoSt, Zagrebačkom županijom i Osnovnom školom Luka iz Sesveta.

Projekt je započeo u ožujku 2014. godine, trajat će 18 mjeseci na području Grada Zagreba, Zagrebačke te Splitsko-dalmatinske županije, a financira ga Europska unija u sklopu IPA druge verzije Operativnog programa za razvoj ljudskih resursa, uz sufinanciranje Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Zagrebačka županija sufinancira 5 posto projekta tj. participira sa 43.000 kuna, a u njemu sudjeluju OŠ Josipa Zorića iz Dugog Sela, OŠ Bogumila Tonija iz Samobora i SŠ Jastrebarsko.

Ovaj projekt prilika je da škole dobiju potrebnu podršku i edukaciju kako bi što uspješnije provodile volonterske inicijative i akcije u školi i lokalnoj zajednici te promicale solidarnost i aktivno građanstvo kroz odgoj za volontiranje. Projekt će implementirati nov koncept volontiranja u javnim odgojno-obrazovnim  ustanovama, prije svega školama, gdje će mladi nezaposleni stručnjaci (pedagozi, psiholozi, edukacijski rehabilitatori, učitelji i dr.), volontirati i organizirati volonterske akcije, aktivno pomagati školama i lokalnim zajednicama, istovremeno unaprjeđujući i svoje kompetencije. Tako će se povezati mlade nezaposlene stručnjake u radu s djecom i mladima, udruge civilnoga društva i škole u zajedničkim nastojanjima aktivnog doprinosa zajednicama.