Delegacija Zagrebačke županije u uzvratnom posjetu Bratislavskom samoupravnom kraju



Želja čelnika Bratislavskog samoupravnog kraja (BSK) i Zagrebačke županije je zajednička suradnja i zajedničko povlačenje sredstava iz fondova Europske unije u novom programskom razdoblju 2014-2020. Prostor za suradnju vidljiv je u područjima prometa, komunalne infrastrukture, turizma i povećanja energetske učinkovitosti. Dogovoreno je to između predstavnika BSK-a na čelu sa županom Pavelom Frešom i predstavnika Zagrebačke županije na čelu sa predsjednikom Županijske skupštine Draženom Bošnjakovićem te zamjenikom župana Damirom Tomljenovićem na sastanku u Bratislavi.



Razvijanje zajedničkih projekata moguće je u okviru operativnih programa Dunav i Srednje Europe. „Važno je da dijelimo iskustva kako bismo ih znali učinkovito iskoristiti te kako bi osigurali partnere u drugim regijama. U posljednjih pet godina zahvaljujući partnerskim odnosima izgradili smo snažnu regiju te smo u suradnji s brojnim partnerima realizirali nekoliko značajnih projekata iz EU fondova. Upravo to dijeljenje iskustava donosi prosperitet i rast“, rekao je bratislavski župan Frešo.



„Uvjereni smo da je zajednička suradnja iznimno važna i da donosi konkretne rezultate. Jedna smo od najvećih županija u Republici Hrvatskoj i želja nam je da se naša regija i dalje razvija. Zainteresirani smo za iskustva Bratislavskog samoupravnog kraja koji je uspješno povukao sredstva iz fondova Europske unije“, rekao je Bošnjaković pohvalivši dosadašnju suradnju s BSK-om.



Prilikom susreta predstavnici BSK predstavili su projekte koji su financirani sredstvima EU u razdoblju od 2007-2013, kao i prioritetne projekte u novom programskom razdoblju 2014-2020 te su pojasnili stvarne doprinose rada svog Ureda u Bruxellesu.



Tijekom dvodnevnog posjeta Slovačkoj, predstavnici Zagrebačke županije posjetili su pogon tvrtke „Boni Fructi“ koji obrađuje jabuke i ostalo voće u općini Dunajská Lužná, kao i vinariju „Karpatska perla“ u mjestu Šenkvica u selu Dol'any. Također, obišli su biciklistički most „CYKLOMOST SLOBODY“ dugačak gotovo dva kilometara koji je 2012. godine izgrađen uz pomoć financijskih sredstava iz Programa prekogranične suradnje 2007-2013 Slovačka-Austrija, te su razgledali multimedijalni „Muzej vode“ kojim upravlja Bratislavska tvrtka za vodoopskrbu i odvodnju.



Uz predsjednika Skupštine i zamjenika župana u posjetu Bratislavskom samoupravnom kraju sudjelovali su direktor Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije Zlatko Herček, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Damir Fašaić te pročelnik Upravnog odjela za promet i komunalnu infrastrukturu Nenad Babić. Susretu se pridružio i Hrvatski veleposlanik u Slovačkoj Jakša Muljačić te opunomoćena ministrica Ankica Vlašić.