Misa zadušnica za poginule i umrle branitelje u Križu



Zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović i predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković prisustvovali su misi zadušnici za poginule i umrle branitelje grada Ivanić-Grada, Općine Kloštar Ivanić i Općine Križ, koja je održana u Župnoj crkvi Uzvišenja Sv. Križa u  Križu.



„Prva misa zadušnica služena je 1993. godine za poginule pripadnike 65. samostalne bojne Zbora narodne garde i ostalih postrojbi s ovog područja. Osmislio ju je Ivan Lacković Croata koji je također boravio na prvoj liniji bojišnice i od tada nismo ništa mijenjali, a jedinstvena je po tome da se pjesmom vodi kroz euharistijsko slavlje te da branitelji dolaze u svečanim odorama. Nadamo se da će branitelje zajednička molitva još više zbližiti“, rekao je Darko Gerić, dopredsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, ogranak Ivanić-Grad. Na ratištima diljem Hrvatske poginulo je 45 branitelja s tog područja, a u obranu domovine stalo ih je više od dvije tisuće.

Nakon euharistijskog slavlja, u galeriji Križ otvorena je prigodna izložba „Branitelji u miru". Predstavljene su slike, gobleni, makete, ukrasi od papira i razni drugi predmeti koje izrađuju branitelji. „Važno je govoriti o Domovinskom ratu, posebno zbog naših mladih koji ne smiju zaboraviti hrvatsku prošlost. Važno je omogućiti braniteljima da se druže i da iskažu svoju kreativnost. Ovakve izložbe posebno su vrijedne jer riječi i govore brzo zaboravljamo, ali slike i druga djela ostaju dugo u sjećanju“, rekao je zamjenik župana Tomljenović, dodavši da će Zagrebačka županija i dalje raditi na obilježavanju Dana branitelja, podržavati sva njihova druženja.