Općina Brckovljani dobila pročistač otpadnih voda



Puštanjem u rad uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, projektiranoga za ekvivalent 9000 stanovnika, te potom svečanom sjednicom Općinskoga vijeća, općina Brckovljani proslavila je svoj Dan.

Mehaničko-biološki pročistač, u čiju je gradnju uloženo 18,8 milijuna kuna, pokriva 75 posto teritorija općine Brckovljani, zajedno s njezine četiri gospodarske zone, odnosno 90 posto stanovništva. Sagrađen u južnom dijelu Gospodarske zone Božjakovina, u rad ga je pustio ministar poljoprivrede Republike Hrvatske Tihomir Jakovina.

„Ova investicija je dokaz kako se razvijaju dobro organizirane općine. Lokalna samouprava koja ima pripremljenu dokumentaciju, te u Hrvatskim vodama partnera, realizira svoje projekte“, rekao je ministar.

„Ovakvih bi objekata u županiji trebalo biti više!“, za svečanosti je rekao župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, dodavši da je Općina Brckovljani svojom ažurnošću dosad imala značajna ulaganja u komunalnu infrastrukturu. Govorio je i o projektu regionalnoga vodoopskrbnog sustava „Zagreb-istok”, u kojega je uključena i ova općina, a kojega čeka prijava za sredstva europskih fondova. Istovremeno, priprema se i tender za raspisivanje natječaja za odabir najpovoljnijega izvđača radova na pojedinim dionicama. „Zajedno s ovom, ali i drugim općinama i gradovima, ulažemo i u poduzetničke zone. Nove investicije otvaraju nova radna mjesta, to je ono što je Hrvatskoj ovoga časa bitno“, dodao je župan.



Željko Funtek, načelnik Općine Brckovljani, istaknuo je da je Gospodarska zona Božjakovina u potpunosti komunalno opremljena, a trenutno se polaže i podzemni elektro-energetski kabel. „Ulagači to prepoznaju. Ovoga trenutka u zoni imamo dvije investicije“, rekao je, te dodao da je gradnja pročistača opravdala osnivanje komunalne tvrtke Komunalac Brckovljani. „Kroz deset godina izgrađenost vodovoda i plinovoda na području općina bila je 100 posto, ulice su asfaltirane, dobile su javnu rasvjetu itd. Vidjevši da se možemo nositi s izazovima krenuli smo i s gradnjom pročistača. Istovremeno, sagrađeno je i 38 kilometara sabirnih kolektora. Preostali dio, kao i ulična kanalizacijska mreža, očekujemo, sagradit će se do kraja 2015.“, rekao je Funtek.

Za gradnju pročistača Hrvatske vode su osigurale 93 posto potrebnih sredstava, dok je preostali iznos financiran iz proračuna Općine Brckovljani i Zagrebačke županije. Gradnja je počela u kolovozu 2011.