Otvoren sajam gospodarstva u Zaprešiću



Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk otvorili su u Zaprešiću 16. sajam gospodarstva.

Sajam organizira Udruženje obrtnika Zaprešića, a sudjeluje dvjestotinjak izlagača iz zaprešićkog kraja, šire okolice te susjedne Slovenije. Županija je tradicionalno, uz Ministarstvo i Grad Zaprešić, pokrovitelj sajma.

Poželjevši izlagačima „sklapanje poslovnih aranžmana”, župan Kožić rekao je da je krasno vidjeti da i u težim gospodarskim vremenima ima osoba koje stvaraju nove proizvode, te zapošljavaju. „Time pomažu da Zaprešić, ali i Republika Hrvatska bolje dišu“, poručio je župan, dodavši da Županija pomaže gospodarstvo, uz ostalo, subvencijom kamate poduzetničkih kredita te raznim drugim subvencijama i donacijama. „Bitno je spomenuti i značajne potpore koje ulažemo u uređenje poduzetničkih zona, koje na području Županije, na sreću, dobro funkcioniraju“, istaknuo je župan.

Željko Turk rekao je da je zaprešićki kraj oličenje vrijednih ljudi „koji rade na dobrobit sebe, svoje djece i društva u cjelini. U kriznim vremenima nezaposlenost u Zaprešiću je ispod sedam posto, a toga ne bi bilo da nema obrtnika i poduzetnika koji daju svoj obol razvoju gospodarstva.“

Ministar Maras, rekavši da se ulaskom Hrvatske u Europsku uniju „šire određeni pozitivni signali” što se najbolje ogleda u rastu izvoza, podsjetio je da obrtnici od 1. siječnja 2015. godine više neće morati plaćati PDV po ispostavljenom, već naplaćenom računu. „Nećete više 'kreditirati' državu“, poručio je ministar, dodavši da će se novim zakonom o PDV-u poboljšati likvidnost malih i srednjih poduzetnika, pokretača gospodarskoga rasta. Najavio je da će do kraja godine biti raspisani natječaji za sredstva iz EU fondova - za proizvodnju i turizam 180 milijuna eura, a za poduzetničke zone 70 milijuna eura.