Posjet MORH-u sudionika međunarodnog natjecanja Aliante 2014



Pomoćnik ministra za obrambenu politiku Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH), Zoran Drča primio je u prostorijama ministarstva tim srednjoškolaca s područja Zagrebačke županije koji su ove godine postigli izvanredan uspjeh na međunarodnom natjecanju o znanju o NATO-u Aliante 2014.

Riječ je o Hanni Davidović i Andreju Novincu iz Srednje škole Ban Jelačić u Zaprešiću, te Barbari Goršeta i Ivanu Vujeviću iz Gimnazije Velika Gorica koji su se početkom srpnja vratili iz Slovačke gdje su na ovom međunarodnom natjecanju osvojili drugo i treće mjesto.

Naime, Aliante natjecanje održava se od 2001. godine, a ove je godine u finalnom dijelu natjecanja sudjelovalo ukupno 15 timova iz devet zemalja – Kanade, Turske, Poljske, Slovačke, Gruzije, Makedonije, Litve, Češke i Hrvatske čije su boje branili timovi iz Velike Gorice i Zaprešića. Natjecanje sadrži teoretski i fizički dio, a cilj mu je podizanje razine razumijevanja o Sjevernoatlantskom savezu NATO, kao i sigurnosne politike i međunarodnih odnosa.

Glavni organizator i međunarodni koordinator ovogodišnjeg Aliante natjecanja bila je Češka Republika i Jagello 2000 - udruga za Euroatlansku suradnju, a organizaciju i koordinaciju ispred Republike Hrvatske vodila je Jadranka Dujić Frlan iz Atlanskog vijeća Hrvatske.

Ovom prigodom pomoćnik Drča čestitao je srednjoškolcima na izvrsnom uspjehu te predložio buduću suradnju MORH-a s Atlantskim vijećem Hrvatske i srednjim školama oko pripreme učenika za Aliante natjecanja.