Održana 9. sjednica Odbora za hrvatske branitelje



Odbor za branitelje Zagrebačke županije održao je 9. Sjednicu.

Članovi su, između ostalog, raspravljali o inicijativi ratnog zapovjednika Operativne zone „Posavina“ i  Operativne zone „Zagreb“, Rudija Stipčića o održavanju Okrugloga stola na temu „Zagrebačka županija u Domovinskom ratu 1991.-1995. – Bitka za vojarne“.

Brigadni general u mirovini pojasnio je članovima Odbora kako je ideja za održavanjem ovog Okruglog stola proizašla iz povijesnog konteksta i važnosti „osvajanja“ vojarni na području Zagrebačke županije u Domovinskom ratu.

Članovi Odbora donijeli su zaključak kako će se Okrugli stol na navedenu temu održati do kraja ove godine, ali i da će se tokom iduće godine organizirati više Okruglih stolova po gradovima Zagrebačke županije gdje će zasebno svaki grad biti predstavljen u kontekstu ratnih zbivanja u Domovinskom ratu.

Također, odlučeno je kako će se krenuti u realizaciju postavljanja trajnog spomen obilježja hrvatskim braniteljima s područja Zagrebačke županije u Općini Pokupsko sastavljanjem projektnog zadatka, te provođenjem postupka bagatelne nabave za odabir najpovoljnijeg izvođača projekta.

Na sjednici je bilo riječi kako u budućnosti dodatno obogatiti i oplemeniti obilježavanje 27. lipnja - Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije. Predloženo je da se, u tjednu u kojem se obilježava spomenuti Dan, uz postavljanje izložbe ratne zbirke crteža „Crno i crveno“ Ivana Lackovića Croate, organiziraju tribine, manji okrugli stolovi, projekcije filmova o Domovinskom ratu, te arhivske ratne snimke iz Domovinskog rata koje su se odvijale na području Zagrebačke županije. Također, predloženi su i gradovi koji bi iduće tri godine trebali biti domaćini obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije.