Održana 2. sjednica Koordinacije za ljudska prava



Koordinacija za ljudska prava Zagrebačke županije održala je svoju 2. sjednicu na kojoj je, između ostalog, donesen Plan rada Koordinacije za ljudska prava Zagrebačke županije za 2015. godinu.

Planom rada odlučeno je da će se aktualni saziv županijske Koordinacije za ljudska prava prvenstveno baviti temama iz područja ljudskih prava kao što su: temeljne slobode i ljudska prava, osobna i politička prava i slobode, zaštita gospodarskih, socijalnih i kulturnih prava, zaštita djece i mladih te ravnopravnost spolova. Članovi Koordinacije, na čelu sa svojom predsjednicom Marijom Ledinski Anić,  složili su se da Plan rada obuhvaća široko i kompleksno područje te će ga zasigurno trebati nadopunjavati ovisno o problemima i potrebama društva.

U nastavku sjednice članovi Koordinacije raspravljali su o načinu na koji ovo savjetodavno tijelo planira sudjelovati u osvješćivanju problema zaštite i kršenja ljudskih prava. Jednoglasno su se složili da će se u svom radu, posebice prilikom edukacije i osvješćivanja javnosti, osloniti na rad već postojećih županijskih udruga koje se bave tim pitanjima te da će postojeće prijave protiv kršenja ljudskih prava usmjeravati prema nadležnim institucijama.



Također, razmatrali su zamolbu jedne osobe koja se dopisom obratila Koordinaciji za ljudska prava za savjet i pomoć. Dogovoreno je da će nadležne županijske službe prikupiti dodatne podatke koji su nužni za početak rješavanja ovog slučaja.

Naposljetku je odlučeno da će se intenzivirati pripreme oko obilježavanja 10. prosinca – Dana ljudskih prava u Zagrebačkoj županiji te da će upravo to biti glavna tema njihove sljedeće sjednice koja je planirana za početak listopada.

Inače, osim članova Koordinacije za ljudska prava Zagrebačke županije, sjednici su prisustvovali i članovi Savjeta mladih Zagrebačke županije na čelu s predsjednicom Marijom Kukić kao i Mario Vlahović, potpredsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije.