Nova sjednica Stožera zaštite i spašavanja

Izvanredna sjednica Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije održana je u prostorijama Zagrebačke županije u 18:00 sati.

Prema informacijama iz Hrvatskih voda Sava uzvodno opada, redovne mjere obrane od poplave prestale su važiti, a na snazi je pripremno stanje. Nizvodno od Save na snazi su izvanredne mjere zaštite od poplave, a na ugroženim područjima nadvisuju se nasipi.

Na širem području Zagrebačke županije tijekom dana na terenu su bili i vatrogasci, a intervencije su uglavnom vezane uz oborinske, a ne slivne vode. U općinu Pokupsko poslano je 1000 dodatnih vreća za pijesak, a pripreme zaštite objekata se vrše i u Čičkoj Poljani. Naime, s obzirom da je vodostaj Kupe vrlo visok, a Savom nadolazi vodni val, iz Hrvatskih voda upozoravaju na opasnost stvaranja povratnog vodnog vala koji bi tijekom sljedećih dana mogao krenuti prema Čičkoj Poljani. Za razliku od veljače ove godine, trenutno nemamo visoke zaobalne vode što je pozitivno za Čičku Poljanu.

Na zahtjev načelnika Stožera Rudolfa Vujevića sve operativne službe (Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, Zavod za hitnu medicinsku pomoć Zagrebačke županije, Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije, Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije, Policijska uprava Zagrebačka) i dalje su u stanju pripravnosti.

Nakon sjednice Stožera, načelnih Vujević u pratnji suradnika uputio se na stožere zaštite i spašavanja Velike Gorice, a zatim i općine Orle.

Iz županijskog Stožera i dalje apeliraju na stanovnike ugroženih područja da zaštite svoju imovinu te da redovito prate medije.