Povelja o prijateljstvu Gradeca i Tompojevaca



U prigodi dana Gradeca održana je svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj je potpisana Povelja o prijateljstvu i suradnji između dviju općina - Gradeca i Tompojevavaca iz Vukovarsko-srijemske županije. Povelju su potpisali načelnica Gradeca Ljubica Ambrušec i općinski načelnik Tompojevaca Tomislav Panenić.

Poveljom će se uspostaviti suradnja na kulturnom, turističkom, ekološkom i gospodarskom području, razmijeniti informacije o komunalnom uređenju, sportska i suradnja vatrogasnih društava, povezivanje škola, djece i mladeži.

Načelnica Ambrušec posebno  je istaknula pripremu dokumentacije za gradnju dječjega vrtića, za što bi se sredstva trebala osigurati iz EU fondova te projekte gradnje spremišta za vatrogasno vozilo, gradnju nogostupa od škole do groblja te nadogradnje nadstrešnica i cvjetnih otoka u središtu Gradeca, rekonstrukciju raskrižja s autobusnim stajalištima i pješačkim stazama na cesti kod ulaza u Gradečki Pavlovec, ugradnju prometne signalizacije ispred škola u Gradecu, Repincu i Cugovcu te projekt ishođenja dokumentacije za mrtvačnice u Pokasinu i Buzadovcu.

„Treba istaknuti i projekte koje smo aplicirali prema Županiji. Za uređenje društvenih i vatrogasnih domova dobili smo 138.000 kuna, za sanaciju divljih deponija 80.000 kuna, a za geodetske elaborate nerazvrstanih cesta 27.000 kuna“, nadodala je načelnica. Osvrnula se i na prostor stare škole, negdašnji biskupski dvor, kojega Općina želi dobiti u svoje vlasništvo.

U ime Zagrebačke županije svečanosti je prisustvovao pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Damir Fašaić, a prisutnima se, uz ostale, obratio i bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak.