Klinča Sela proslavila Dan općine



Općina Klinča Sela, svečanom sjednicom Općinskoga vijeća, proslavila je svoj dan.

Načelnik općine Miljenko Vučković govorio je o učinjenome u proteklom razdoblju, posebno gradnji komunalne infrastrukture, te rekao da Općina nema financijskih problema, a svi projekti su u potpunosti isfinancirani. „Nadam se da će tako i ostati, ukoliko država ne donese zakone kojima će se veći dio dosadašnjih lokalnih prihoda preusmjeriti u državnu blagajnu“, ustvrdio je Vučković.

Osim projekta koji, kako je rekao, mogu služiti na ponos općine, ružnu sliku i gorak okus daje gradnja nove osnovne škole. „Gradnja nije u nadležnosti Općine, a stvari koje se događaju izvan su mogućnosti našega značajnijeg utjecaja. Općina je darovala zemljište i u gradnji sudjeluje s deset posto sredstava“, pojasnio je načelnik. Nositelj ove investicije je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, koje gradnju financira s 50 posto sredstava, dok na Zagrebačku županiju otpada 40 posto.

„Ministarstvo je svojevremeno raskinulo ugovor s izvođačem radova, potom je raspisalo natječaj za odabir novog izvođača, koji je poništen, uslijedilo je raspisivanje još jednog natječaja, no i on je poništen... Sada slijedi raspisivanje novoga“, rekao je predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković, dodavši da je Županija u gradnju ove škole dosad uložila 5,6 milijuna kuna. „Proračunom smo osigurali i ostatak potrebnih sredstava. Znamo da brinuti o djeci znači brinuti o svojoj budućnosti. Našim primjerima ulaganja u školstvo dokazujemo da Republika Hrvatska treba biti zemlja znanja“, rekao je Bošnjaković koji se u govoru dotaknuo i najavljenih izmjena Zakona o porezu na dohodak.

„U javnosti se pokušava stvoriti dojam da su najveći problem općine, gradovi i županije. Racionalizacija i štednja 'da', ali udar na lokalnu samoupravu znači manje sredstava za vitalne lokalne funkcije“, rekao je Bošnjaković.

Nezadovoljstvo najavljenim izmjenama poreza na dohodak iznio je i gradonačelnik Senja Darko Nekić, koji se obratio u ime prisutnih gradonačelnika i općinskih načelnika.