Održana manifestacija „Kaj su jeli naši stari”



U Vrbovcu je ovog vikenda održana 34. turističko-kulinarska manifestacije „Kaj su jeli naši stari”. Manifestaciju je otvorio župan Stjepan Kožić.

„Ona njeguje tradiciju, običaje i kulturu našega kraja. Zahvala svima koji se trude da to ne ode u zaborav, da mladi naraštaji dobiju dojam kako se živjelo prije 150 i više godina“ - rekao je župan, dodavši da Županija puno pažnje, truda i sredstava ulaže u razvoj turizma.

„Mislimo da je to bitna gospodarska grana, a ova manifestacija je, sigurno, u vrhu tradicijskih manifestacija u Republici Hrvatskoj“ - poručio je župan Kožić.

Uz gradonačelnika Vrbovca Vladimira Bregovića, koji je rekao da je želja „da svatko tko jednom dođe u Vrbovec poželi ponovno doći“, prisutnima se, za svečanosti otvorenja, obratio i predsjednik Županijske skupštine Dražen Bošnjaković.



„Kroz ovakve se manifestacije sjećamo svoje povijesti. Smisao je da njima, njegujući tradiciju i kulturu, sačuvamo svoje biće i identitet“ - rekao je Bošnjaković.

Na manifestaciji je sudjelovalo 14 udruga žena vrbovečkoga kraja, koje su se, nakon devet godina, ponovno nadmetale u pripremanju najbolje juhe, glavnoga jela i deserta, a birao se i najukusniji domaći kruh.

„Žene su pripremile starinska jela na moderan način. Pribjegli smo spoju tradicije i današnjice, jer danas se koristi više začina, a svinjska mast, nekad neizostavna, gotovo je 'izbačena' iz jelovnika. Osim toga, nekada se, kod pripreme jela, posebno variva, nije koristilo toliko mesa“ - ispričala je Ana Bakar, direktorica TZ Vrbovca.