Dan Vladka Mačeka



U spomen na 135. godišnjicu rođenja Vladka Mačeka, jednog od najznačajnijih hrvatskih političara 20. stoljeća, velikana Hrvatske seljačke stranke (HSS), u Jastrebarskom, njegovu rodnom gradu, održan je tradicionalni „Dan Vladka Mačeka”.

Za svečane sjednice Gradskoga vijeća, kojoj je prethodilo paljenje lampaša ispred Mačekova spomen poprsja, postavljena pored njegove rodne kuće, te misa zadušnica u župnoj crkvi, nekoliko je puta naglašeno da je Maček bio simbol politike dijaloga i poštenja.



Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, ujedno i predsjednik HSS-a Zagrebačke županije, rekao je da se Mačeka pamti kao političara okrenutog demokratskim pogledima, prije svega čovječnosti i pravici, ali i kao čovjeka koji se borio protiv svih totalitarizama. „Nakon što je izabran za predsjednika HSS-a rekao je: 'Moj život više ne pripada meni i mojoj obitelji, on sada pripada hrvatskom narodu za kojega ću se boriti do potpune slobode'. To su riječi koje i danas trebamo pamtiti! Svi oni koji se bave politikom, koji su dobili povjerenje naroda, trebaju raditi na način da opće dobro bude iznad privatnog, osobnog“, rekao je Kožić.



Uz njega je, u ime Županije, svečanosti prisustvovao i predsjednik Županijske skupštine Dražen Bošnjaković, dok je u ime Sabora Republike Hrvatske prisutne pozdravila njegova potpredsjednica Dragica Zgrebec. Uvodno su o Mačeku govorili potpredsjednik Gradskog vijeća Jastrebarskoga Zoran Savić i gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Nakon svečane sjednice, predavanje „Kako vidite, lajbek je otkopčan” održao je profesor zagrebačkog Filozofskog fakulteta Hrvoje Petrić, a prisutnima se obratio i predsjednik HSS-a Branko Hrg.