Potpisan Sporazum o osnivanju Muzeja naftnog rudarstva



Javor Bojan Leš, gradonačelnik Ivanić-Grada, i Želimir Šikonja, izvršni direktor INA-e za istraživanje i proizvodnju nafte i plina, potpisali su Sporazum o osnivanju Muzeja naftnog rudarstva.

Muzej će biti smješten u neposrednoj blizini Ivanić-Grada, u šumi Petica, gdje je 1948. godine izbušena prva naftna bušotina na području jugoistočne Europe. Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković.

INA u svojoj arhivi, rečeno je za potpisivanja Sporazuma, ima brojne predmete i vrijednosti vezane uz istraživanje i proizvodnju nafte i plina, koji će postati dio zbirke muzeja. „Uvjeren sam u veliku vrijednost muzeja, ne samo za lokalnu zajednicu, čija će kulturna ponuda ovime biti obogaćena, već i za naftne inženjere, rudare, geologe.., zainteresirane za više od stotinu godina hrvatske naftne povijesti“, rekao je Šikonja, dodavši da je na području Ivanić-Grada dosad proizvedeno oko 6,5 milijuna tona nafte.

„Kao kolijevka naftnog rudarstva, Ivanić-Grad s punim pravom postaje mjesto u kojemu će djelovati prvi ovakav muzej u Republici Hrvatskoj. Kao njegovi suosnivači želimo pokazati koliko nam je stalo do očuvanja baštine vezane uz naftnu industriju, koja je u značajnoj mjeri obilježila naš rast i razvoj“, rekao je gradonačelnik Leš.

Inače, otvorenje muzeja, ovisno o pripremi postava i ishođenju potrebnih dozvola, očekuje se krajem 2015. godine.