Održana 11. Izložba vina Zagrebačke županije



11. Izložba vina Zagrebačke županije održana je proteklog vikenda u podrumu dvorca Lužnica. Zlatne diplome najboljim vinarima dodijelili su župan Stjepan Kožić i Stanka Herjavec, predsjednica stručnog povjerenstva za ocjenjivanje.

„Nekada se mislilo da se svi mogu baviti poljoprivrednom proizvodnjom, no danas nije tako. Za svaku proizvodnju potrebno se dobro educirati, jer samo iza toga slijedi kvaliteta, što je jedan od bitnih elemenata da proizvod opstane na tržištu i poluči dobru cijenu“ - rekao je župan i pozvao vinare, ali i sve ostale, da koriste pomoć Županije kako bi iz europskih fondova povukli što više novca. Također je nadodao kako će Županija i dalje nastaviti ulagati u ovu gospodarsku granu.

Uvodno je vinare u ime grada Zaprešića, domaćina svečanosti, pozdravio i zamjenik gradonačelnika Damir Benčević, rekavši da su vinari ovoga kraja, nakon što su dobili svoje vinogorje, sada dobili i najboljega vinara u županiji, a 'sutra' čekaju i osnutak vinske ceste.



Šampionom je proglašen traminac, ledena berba 2012., Stjepana Đurinskog iz Hruševca Kupljenskog, ujedno šampion i u kategoriji bijelih mirnih vina s ostatkom šećera. Izborna berba traminca iz 2013., također Stjepana Đurinskog, proglašena je šampionom u kategoriji vina iz posljednje berbe, šampion u kategoriji bijelih suhih mirnih vina je graševina Željka Gašparinčića iz Šenkovca, a u kategoriji ružičastih i crnih mirnih vina pinot crni - rose Željka Kosa iz Svetog Ivana Zeline.

„Većinu ovih vina karakterizira prepoznatljiv rukopis vinara, vina su tehnološki dobro uređena, prepoznatljive arome i ugodnog okusa. Dobro su dotjerana, što govori o velikom napretku vinara na području inifikacije. Ako se sjetimo početaka, tek tada vidimo pozitivan učinak ovakvih ocjenjivanja na kvalitetu vina. Ocjenjena vina na najbolji način predstavljaju, uz druge proizvode, svu raznolikost i bogatstvo Zagrebačke županije“ - rekla je Stanka Herjavec, predsjednica stručnog povjerenstva za ocjenjivanje.

U želji da se bolje istaknu vina koja na prostoru županije pokazuju visoki kvalitativni potencijal, najbolja vina od sorata rajnski rizling i chardonnay i ove je godine birao novinarski ocjenjivački sud, čiji su rezultati bili gotovo identični stručnom, enološkom sudu.

Novinarsku nagradu za najbolje vino od sorte chardonnay primila je obitelj Kos-Jurišić iz Nespeša, a za najbolji rajnski rizling Poljoprivredna zadruga Plešivica.

Ovdje možete pogledati konačnu rang listu 11. Ocijenjivanja vina Zagrebačke županije 2014. godine, zatim rang listu novinarske nagrade sorta Chardonnay te rang listu novinarske nagrade sorta Rajnski rizling.