Najbolje izvršenje proračuna Zagrebačke županije



Županijska skupština Zagrebačke županije jednoglasnom odlukom donijela je Godišnje izvješće o izvršenju Proračuna Zagrebačke županije za 2013. godinu prema kojem su ostvareni ukupni prihodi u iznosu od 300.230.128,31 kn i ispunjeni su na razini 98,29 posto. Ukupni rashodi u 2013. godini iznosili su 287.691.625,34 kn.

Župan Zagrebačke županija izrazio je zadovoljstvo jer je izvršenje proračuna za 2013. godinu najbolje do sada tj. od 2002. godine od kada se donosi realizacija proračuna. „Najveću realizaciju imali smo 2008. godine kada država još nije bila u recesiji, međutim rezultati za 2013. godinu su još bolji i prvi put smo prešli brojku od 300 milijuna kuna. Podsjetio je i kako se oko 80 posto prihodovne strane Proračuna puni iz poreza na dohodak (plaća) što ukazuje da je u 2013. godini povećan ili broj zaposlenih ili prihodi zaposlenih. Najavio je nastavak novih investicija u Zagrebačkoj županiji, pa tako uz trenutne investicije poput IKEA-e u Rugvici, novog PLIVINOG pogona u Savskom Marofu, Logističkog centra „Kaufland“ u Jalševcu, proizvodnog pogon tvrtke „König Metall“ u Pisarovini, novog putničkog terminala u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb, za nekoliko dana započinju i radovi na proširenju logističkog centra tvrtke Lagermax u općini Luka, investicije vrijedne 90 milijuna kuna.



Ministarstvo poduzetništva i obrta obavijestilo je Županiju da zbog iskorištenja kreditnog potencijala s danom 31. ožujka 2014. zatvara projekte "Lokalni projekti razvoja - mikrokreditiranje" za 2009. godinu i "Lokalni projekti razvoja malog gospodarstva" za 2009. godinu. S obzirom da spomenuto ministarstvo još uvijek nije pozvalo županije na uključivanje u provedbu nove kreditne linije, a već tri mjeseca ne postoji aktualna kreditna linija kroz koju bi poduzetnici mogli zatražiti kredite po povoljnijim uvjetima, Zagrebačka županija samostalno je pokrenula projekt „PBZ – Poduzetnik Zagrebačka županija 2014“. Ovim projektom malim i srednjim poduzetnicima s područja Zagrebačke županije bit će dostupan novi program kreditiranja čiji kreditni potencijal iznosi 10 milijuna kuna, a Županija će subvencionirati kamatu poduzetnicima s 2,4 postotna poena. Također, Hrvatski zavod za zapošljavanje provodi projekt „Tvoja inicijativa – tvoje radno mjesto“ koji za cilj ima poticanje samozapošljavanje nezaposlenih osoba. S obzirom da Zavod trenutno nema sredstava za nastavak projekta, Zagrebačka županija odlučila se uključiti u projekt te će osigurati vlastita sredstva i na taj način omogućiti da 20 korisnika s područja Zagrebačke županije dobije po 25.000 kuna za otvaranje vlastite tvrtke. Odlukom vijećnika Skupštine spomenuta dva projekta uvrštena su u Program poticanja poduzetništva Zagrebačke županije za 2014. godinu.



Također, donesena je odluka o dodjeli Javnih priznanja Zagrebačke županije koja će se dobitnicima uručiti na Svečanoj sjednici u povodu Dana Zagrebačke županije u četvrtak, 17. srpnja 2014. godine. Povelja Zagrebačke županije dodijelit će se Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Petrovina, zatim Obrtu za poljoprivrednu proizvodnju i usluge Vlado Jurkas, Gradskoj glazbi Samobor te Pekari Dubravica. Nagradu za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dobit će Kulturno umjetničko društvo „Januševec“ te prof.dr.phil. Dario Cebić.

Za vrijeme Aktualnog sata vijećnici su postavljali pitanja vezana uz potpore u poljoprivredi koje županija dodjeljuje za još bolji razvoj ruralnog i seoskog turizma te na koji način Zagrebačka županija preko svog novog Upravnog odjela za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju planira pomoći gradovima i općinama u pripremi projektne dokumentacije za apliciranje projekata na fondove EU. Vijećnike je zanimalo na koji će se način riješiti problem „gašenja“ ortodontske ambulante u Ivanić-Gradu; da li je u međuvremenu došlo do povećanja T1 timova Mreže hitne medicine na području županije te kako napreduju radovi na izgradnji Doma za starije i nemoćne osobe u Ivanić-Gradu. Postavljana su i pitanja o radovima koji se provode na sanaciji OŠ I. B. Mažuranić u Prigorju Brdovečkom te o radovima na izgradnji školske-športske dvorane uz OŠ Luka itd.