Sastanak predstavnika Hrvatske zajednice županija i poljske delegacije



Hrvatska zajednica županija organizirala je, u suradnji s počasnim konzulom RH u Poljskoj Pawelom Wlodarczykom, posjet delegacije poljskih stručnjaka za gospodarenje komunalnim otpadom i otpadnim vodama.

Poljski stručnjaci obišli su uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Općini Rugvica koji će obuhvatiti područje Grada Dugog Sela i Općine Rugvica s ukupno 25.000 stanovnika. U gradnju pročistača, koji je financiran sredstvima Svjetske banke, odnosno Hrvatskih voda, Grada Dugog Sela i Općine Rugvica, uloženo je preko 18,2 milijuna kuna, a kroz mjesec dana očekuje se i njegov tehnički pregled te puštanje u pogon.

Prije obilaska, poljska delagacija sastala se s predstavnicima hrvatskih županija te ih upoznala s iskustvima svoje zemlje u zbrinjavanju otpada i modelima sufinanciranja projekata integriranog zbrinjavanja i upravljanja vodoopskrbnim sustavima.

U sklopu sastanka poljski stručnjaci predstavili su „Partnerski projekt podrške za efikasno korištenje sredstava Europske unije u Hrvatskoj“. „Osnova 'Partnerskog projekta' je osnivanje 'partnerskih skupina stručnjaka' u kojima bi sudjelovali stručnjaci s najvećim iskustvom u korištenju EU fondova u Poljskoj. Nije riječ o tvrtkama koje se bave konzaltingom, odnosno savjetovanjem u upravljanju, nego isključivo o osobama koje su sudjelovale u realizaciji projekata financiranih sredstvima Europske unije i koje imaju dokazane rezultate“, pojasnio je Pawel Wlodarczyk.

U ime Zagrebačke županije susretu je prisustvovao zamjenik župana Damir Tomljenović, ocijenivši ga izuzetno korisnim. „Poljski eksperti ukazali su na ono što moramo raditi ako želimo povući europski novac te kakve nas zamke na tom putu očekuju. Također, poljsko iskustvo nam može puno pomoći pri izbjegavanju grešaka koje su oni radili, a koje su bile prepreka za povlačenje europskoga novca ili produžile vrijeme pripreme projekata“, rekao je Tomljenović. 

Stručnjak za gospodarenje vodom i otpadnim vodama Zbigiew Gieleciak istaknuo je važnost regija u provedbi projekata koji se planiraju financirati iz EU fondova, naglasivši kako programi ministarstava ne mogu zamijeniti programe regija, jer one su te „koje nose cijeli sustav povlačenja novca”, te je stoga „nužna decentralizacija sustava kroz regionalne centre“.