Sudionici EU projekta WINE posjetili Plešivicu



U sklopu projekta WINE (Wine In Northeastern Europe), koji je započeo u rujnu 2013., a potrajat će do lipnja 2015., četrdesetak obiteljskih proizvođača vina i osoba zaposlenih u vinarijama - iz Poljske, Slovačke, Češke, Italije i Njemačke, posjetlo je danas Plešivičku vinsku cestu. Nositelj ovoga programa u RH, koji se financira sredstvima Europske unije, je Turistička zajednica Grada Jastrebarskog.

Posjetom vinskim regijama, osnovni cilj projekta WINE jest razmjena iskustva, poslovnih praksi i zakonske regulative zemalja sjeveroistočne Europe, kako bi se unaprijedio vinski turizam, odnosno marketinške aktivnosti vinskih regija.

Za boravka na Plešivici sudionici projekta su, tijekom kraće prezentacije, upoznati, uz ostalo, i s vinima i vinskim cestama Zagrebačke županije. Posjetili su vinotočja obitelji Zdenka Šember, Dragutia Cibana, Velimira Jagunića, Tomislava Tomca, Velimira Koraka i Roberta Braje. Sutra će posjetiti grad Samobor - podrum za proizvodnju bermeta obitelji Filipec, kušaonicu rakije „Hedonica”, susresti se s vinarima Samoborske vinske ceste i naposlijetku - kušati samoborske kremšnite.

Dosad su za sudionike ovoga projekta, u kojemu sudjeluje i Zagrebačka županija, organizirana tri studijska putovanja - u Poljsku, Češku i Italiju.