Održana 3. Sjednica GSV-a



U prostorijama Zagrebačke županije održana je treća sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).

Članovima je predstavljeno aktualno stanje u gospodarstvu i poljoprivredi Zagrebačke županije, kao i prijedlog rebalansa županijskog proračuna o kojem će se odlučivati na narednoj sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije.

Za programe i mjere za poticanje i razvoj županijskog gospodarstva u 2014. godini planirana su bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 23 milijuna kuna. Navedeni iznos osiguran je za bespovratne potpore i subvencije poduzetnicima, razvoj poduzetničke infrastrukture, subvencije kamata u dvije kreditne linije, kao i projekte iz područja turizma te edukacije itd. Također, Županija će sufinancirati i programe koji potiču energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, kao što su solarni kolektorski sustavi, kotlovi na palete i ugradnja toplinskih ovojnica – fasada, za koje građani već sada pokazuju velik interes.

Članovi GSV-a upoznati su i s planiranim ulaganjima u poljoprivredu u ovoj godini za što je Zagrebačka županija osigurala bespovratnih 21 milijun kuna. Taj iznos predviđen je za subvencije i potpore, kapitalna ulaganja, lovstvo, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, donacije u poljoprivredi kao i gradnju infrastrukture na ruralnim područjima itd.

Gordana Županac, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo,  podsjetila je da se ove godine otvara i mogućnost financiranja poljoprivrednih projekata sredstvima iz Europskog fonda za ruralni razvoj koji za programsko razdoblje od 2014. do 2020. godine stavlja Hrvatskoj na raspolaganje 333 milijuna eura godišnje.

Također, predstavljen je i prijedlog rebalansa proračuna Županije za 2014. godinu kojime bi se njegova prihodovna strana trebala povećati za 3,2 milijuna kuna. Ivica Bošnjak, pročelnik Upravnog odjela za financije, pojasnio je da će se svi projekti provoditi kako je predviđeno te je naglasio da je prihodovna strana proračuna Zagrebačke županije iznimno stabilna.

Članovi GSV-a na čelu s predsjednicom Admirom Ribičić jednoglasno su podržali povećanje proračuna kao i predstavljenu raspodjelu proračunskih sredstava za programe i mjere u sektoru gospodarstva i poljoprivrede.