Nastavljena akcija „Dajmo djeci korijene i krila”



Podjelom tradicijskih drvenih igračaka mališanima Dječjeg vrtića Ivanić-Grad, nastavljena je akcija „Dajmo djeci korijene i krila” koju zajedno provode zagrebački Etnografski muzej i Radio Kaj.

Simbolično, ravnateljici vrtića Ranki Đunđenac igračke su uručili predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković i gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš. „U svakome od nas 'čuči' dijete, pa su i mene ove igračke vratile u djetinjstvo. Ne smijemo zaboraviti naš identitet, naše narodne nošnje, tradiciju... Osim toga, često danas slušamo da se razne, jeftine igračke povlače sa tržišta jer sadrže štetne sastojke. S druge strane imamo ovakvo bogatstvo - 'zdrave', prirodne i lijepe igračke. I ova akcija jedan je od načina da širimo svijest o takvim proizvodima“ - rekao je Bošnjaković, dok je gradonačelnik Ivanić-Grada dodao da posebno raduje ekološki pristup u izradi ovih igračaka.

Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja rekla je da je misija, ali i dužnost ovoga muzeja, promovirati tradicijsku kulturu. „Ni jedno drvo ne može živjeti bez korijena, a narod bez tradicije i nasljeđa“ - naglasila je, te podsjetila da su tradicijske drvene igračke prepoznate i od UNESCO-a, što je razlog više da se očuvaju.

Zahvalivši na poklonu, ravnateljica Đunđenac posebno je istaknula da je ivanićgradski vrtić prvi eko vrtić u Republici Hrvatskoj. „Pozdravljam ovaj plemeniti projekt, tim više što od iduće pedagoške godine naš vrtić kreće s kraćim etno programom. Sigurna sam da će darovane igračke podići kvalitetu odgoja i obrazovanja najmlađih“ - rekla je ravnateljica.