Ne želimo da našom vodoopskrbom upravlja Zagreb i Zagrebački Holding



„Ne slažemo se s Nacrtom prijedloga Uredbe o uspostavi uslužnih područja prema kojoj područje Zagrebačke županije ne predstavlja jedno uslužno područje isporučitelja vodne usluge“- zajednički je stav i zaključak izvanrednog sastanka župana Stjepana Kožića i svih gradonačelnika i načelnika s područja Zagrebačke županije.

„Objavljeni konačni Nacrt prijedloga Uredbe znači da bi gotovo svi vodoopskrbni sustavi koji se nalaze na području Zagrebačke županije trebali potpasti pod upravljanje Grada Zagreba i Zagrebačkog Holdinga što je nedopustivo. Isto tako, apsurdno je da gotovo 1/4 stanovnika cijele Hrvatske, oko 1.050.000 ljudi, bude korisnik jednog davatelja vodne usluge, a da su preostale 3/4 podijeljene na 18 uslužnih područja. Ovo također znači da bi i cijena vode po m3 za građane Zagrebačke županije znatno porasla“ izjavio je župan Kožić.

Nacrtom prijedloga Uredbe, uslužno područje br. 7 obuhvaća Grad Zagreb, te sve gradove i općine u Zagrebačkoj županiji isključujući Grad Zaprešić i općine Bistra, Brdovec, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća koji su obuhvaćeni uslužnim područjem br. 6 koju čine svi gradovi i općine u Krapinsko-zagorskoj županiji.



„Ovakav nacrt prijedloga, koji nas spaja s Gradom Zagrebom za nas je apsolutno neprihvatljiv“ rekao je župan Kožić nadodavši kako se ovaj konačni nacrt prijedloga Uredbe, predložen od nadležnog Povjerenstva i objavljen u petak 14. veljače 2014. godine na službenim web stranicama Ministarstva poljoprivrede, bitno razlikuje od onoga koji je prezentiran 19. prosinca 2013. godine u prostorijama Hrvatskih voda. Tom prilikom rečeno je kako bi na području Republike Hrvatske trebalo biti uslužnih područja koliko i županija. Prezentiran je nacrt prijedloga Uredbe o uspostavi uslužnih područja po kojemu je područje Zagrebačke županije posebno uslužno područje, osim grada Samobora, Svete Nedelje te općine Stupnik koji spadaju pod uslužno područje Zagreba, te općine Jakovlje, koja spada pod uslužno područje Krapinsko-zagorske županije. „Takav prijedlog za Zagrebačku županiju bio je prihvatljiv, a sada mogu samo zaključiti da smo bili obmanjeni“ – poručio je Kožić.

Zaključak sastanka je da će se na ovu temu sazvati, u što hitnijem roku, izvanredna sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije na koju će se pozvati predlagači spornog Nacrta prijedloga Uredbe. Također, gradonačelnici i načelnici s područja Zagrebačke županije, zajedno sa županom, formalno će uputit zajedničku primjedbu na objavljeni dokument Ministarstvu poljoprivrede te apelirati na Vladu Republike Hrvatske da se ovakva Nacrt prijedloga Uredbe ne usvoji.