Obilazak poplavljenih područja



Poplavljena područja Vrbovca obišli su danas župan Stjepan Kožić i njegovi zamjenici Damir Tomljenović i Rudolf Vujević, koji je ujedno i načelnik Stožera zaštite i spašavanja. Nakon Vrbovca, Kožić i Vujević obišli su i velikogoričko područje.

Na  sjednici vrbovečkog Stožera zašitie i spašavanja rečeno je kako se nakon teške noći (s utorka na srijedu) situacija polako smiruje, dok se na velikogoričkom području, gdje ima poplavljenih podruma, najveći vodni val Save očekuje oko ponoći. Na terenu su vatrogasci koji, tamo gdje je potrebno, ispumpavanju vodu i grade zečje nasipe.



Gradonačelnik Vrbovca Vladimir Bregović rekao je da su sve službe „odradile posao na zadovoljavajući način”. Najkritičnije je bilo kod glavne trafostanice na Sajmištu koju je 'potopilo' sedamdesetak centimetara vode, no angažmanom vatrogasaca, rečeno je za sjednice Stožera zaštite i spašavanja, vrbovečki kraj nije ostao u mraku. Kritično je bilo i u Lonjici, Brčevcu, Luki, Pirakovcu, Poljanskom Lugu...



Na velikogoričkom području, trenutno, najugroženija su naselja Ribnica, Rakitovec, Mraclin, Petrovina, Buševec... Do poslijepodnevih sati nije bila potopljena ni jedna kuća, no jesu podrumi. U 'prvom naletu' velikogorički Stožer zaštite i sašavanja angažirao je šezdesetak vatrogasaca iz 18 dobrovoljnih vatrogasnih društava, a bude li potrebno, rečeno je, u kratkom se vremenu može angažirati dvjestotinjak vatrogasaca. Na terenu je i raspoloživa mehanizacija komunalnih tvrtki, te djelatnici Hrvatskih voda.

Načelnik Stožera Rudolf Vujević rekao je da je uspostavljena koordinacija s lokalnim stožerima te Hrvatskim vodama - u čijoj je nadležnosti obrana od poplava.



Uz konstataciju da je Zagrebačka županija zadnjih godina podložna poplavama, župan je zahvalio službama koje su na terenu, te rekao da će Županija nastaviti razgovarati s Hrvatskim vodama oko određenih radova kako bi, prije svega, naselja uz Savu bila što sigurnija.

- Određene stvari se događaju, pomaka oko gradnje nasipa ima, no očito je da trebamo 'pritiskati' sa svih strana da se, za rješavanje ovih problema, odvoji više sredstava - rekao je župan.