Održana 27. sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić prisustvovao je 27. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija na kojoj je bilo riječi o reorganizaciji pravosuđa i sustava osnovnog školstva koja uključuje ukidanje područnih škola.

Na sjednici su hrvatski župani iskazali zabrinutost i nezadovoljstvo zbog najavljenih reformi kojima država stavlja dio građana u neravnopravan položaj te potiče daljnju centralizaciju države. Jednoglasno je odlučeno da će župani već ovaj tjedan uputiti zahtjev za sastankom i uključivanjem u javne rasprave resornim ministrima Orsatu Miljeniću i Željku Jovanoviću.

Župani se slažu da je racionalizacija, koja uključuje i ukidanje područnih škola, potrebna, ali napominju kako je treba provesti u skladu s teritorijalnim ustrojem kako se planirane reforme ne bi radile na štetu građana iz ruralnih područja. Naglasili su da u ovom slučaju neće biti uštede, već upravo suprotno, novi potezi Vlade iziskuju dodatne troškove građana.

Također, upozorili su kako Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nema pravnu podlogu za reorganizaciju školskog sustava kojom se ukidaju područne škole jer su osnivači svih škola, i srednjih i osnovnih, županije i gradovi. Župani također inzistiraju da se, prije ukidanja općinskih i prekršajnih sudova, u javnost iznesu rezultati učinka prošlih reorganizacija kako bi se ustanovila njihova realna učinkovitost. Napomenuto je kako sustav mora biti efikasan, ali da građani moraju biti u fokusu. Ovakvim postupcima država još jednom stavlja dio građana u neravnopravan položaj te potiče daljnju centralizaciju države.