Više od milijun kuna za rad Društva Crvenog križa

Zagrebačka županija sufinancirat će rad Društva Crvenog križa Zagrebačke županije s 1.110.000 kuna u 2014. godini – odlučeno je na kolegiju župana. Navedeni iznos namijenjen je za rad i djelovanje Službe traženja te za javne ovlasti i redovnu djelatnost. Inače, Zagrebačka županija još je u prošloj godini, zbog rasta ukupnih prihoda, povisila sredstva Društvu Crvenog križa s milijun na 1.110.000 kuna.

Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije okuplja osam Društava koja djeluju na području gradova Zagrebačka županije i okolnih općina, a dodijeljena sredstva će se, između ostalog, koristiti za organiziranje i osposobljavanje djelatnika i volontera, provođenje programa iz područja zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, edukaciju i opremanje ekipa za djelovanje u katastrofama i slično.

Ujedno, na kolegiju je donesena odluka kojom će Zagrebačka županija u 2014. godini sufinancirati rad savjetovališta i skloništa za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji u ukupnom iznosu od 330.000 kuna. Pri tome će se 250.000 kuna dodijeliti „Autonomnoj ženskoj kući Zagreb“, a 80.000 kuna dobit će „Ženska pomoć sada – SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja“.

Zagrebačka županija omogućit će u ovoj godini liječenje 30 bolesnika s područja Zagrebačke županije oboljelih od psorijaze u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Naftalan u Ivanić-Gradu. Prema postojećim zakonskim propisima, bolesnici oboljeli od vulgarne psorijaze ne mogu se liječiti u Specijalnoj bolnici Naftalan na teret HZZO-a, stoga će za ovu svrhu Zagrebačka županija izdvojiti ukupno 150.000 kuna. Liječenje medicinskom rehabilitacijom u Naftalanu osigurat će se i za 26 branitelja s područja županije. Zagrebačka županija je u 2014. godini za ovu svrhu osigurala 100.000 kuna.

Kao i u protekloj godini, Zagrebačka županija i ove godine nastavlja sufinancirati provođenje Preventivnog programa ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože primjenom dermatoskopa. Za navedeni program Zagrebačka županija osigurati će 100.000 kuna, a program će provoditi Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju „Naftalan“ u suradnji s Ljekarnama Zagrebačke županije.

Nakon uspješne suradnje u 2012. i 2013. godini na projektu „Medijacija u školi – prevencija nasilja među djecom i mladima“, Zagrebačka županija i Forum za slobodu odgoja nastavljaju uspješno surađivati i u 2014. godini. Riječ je o suradnji na programima „Odnosi s javnošću u obrazovanju“ i „Čitanje i pisanje za kritičko mišljenje“ koji su namijenjeni ravnateljima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Zagrebačka županija. Za tu svrhu osigurano je 60.000 kuna.