Župan održao sastanak s talijanskom veleposlanicom u RH



Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić primio je danas u prostorijama županije Emanuelu D'Alessandro, veleposlanicu Italije u Republici Hrvatskoj.

Talijansku veleposlanicu su župan i njegovi suradnici, zamjenik Rudolf Vujević i pročelnik za gospodarstvo Damir Fašaić, upoznali s županijom - njezinim geografskim položajem koji pruža izuzetno dobru prometnu povezanost, zatim gospodarskom snagom i razvojnim potencijalima te planiranim projektima.

„Sa svojih dvadesetak uređenih i desetak poduzetničkih zona u pripremi, županija je atraktivna regija za velike proizvodne tvrtke i logističke centre. Administrativna je cjelina za sebe, ali usko povezana s gradom Zagrebom. Pruža odlične mogućnosti za ulaganja u energetske sustave, prehrambenu industriju, poljoprivrednu proizvodnju, turizam i trgovinu“ - pojašnjeno je veleposlanici D'Alessandro i njezinim suradnicima.

Veleposlanica D'Alessandro i njezini suradnici upoznati su s projektom gradnje hidroelektrana na Savi, te projektima županijskog centra za gospodarenje otpadom, vodoopskrbnog sustava “Zagreb-istok” i integriranog javnog prijevoza, kao i projektom gradnje ULO hladnjača u Distributivnom centru za voće i povrće. „Želimo da dobijete sliku o županiji i mogućnostima ulaganja vaših gospodarstvenika u naš prostor“ - rekao je župan Kožić.

Veleposlanica D'Alessandro, naglasivši kako je njezina zemlja zadnjih godina prvi ekonomski partner Republike Hrvatske, založila se da se potencijali Zagrebačke županije posredstvom Ureda talijanskog Ministarstva za ekonomski razvoj u Zagrebu, predstave talijanskim gospodarstvenicima.

Luca Laudiero, prvi tajnik talijanskog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj, rekao je da postoji veliki interes talijanskih regija za suradnju i razmjenu iskustava s drugim europskim regijama. Na kraju je dogovoreno da suradnja počne na području kulture. Predloženo je da se iduće godine u Velikoj Gorici, u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu, održi festival talijanskog filma.

„Vjerujem da će se iza ovog prvog kontakta pokrenuti i naša formalna suradnja, kako na području kulture, tako i na područjima prosvjete, zdravstva, turizma, infrastrukture, poljoprivrede...“ - zaključio je župan.