Predstavljen program znanstvenog skupa povodom 920 godina pisane povijesti Otoka Ivanića



U prostorijama Zagrebačke županije predstavljen je program znanstvenog skupa „Pogled u prošlost: 920 godina pisane povijesti Otoka Ivanića“ koji će biti održan 16. studenog 2013. godine u Kloštar Ivaniću.

Znanstven skup dio je programa obilježavanja 920 godina prvog pisanog spomena naseljenosti na prostoru Otoka Ivanića tj. povijesnog prostora današnjeg grada Ivanić–Grada, te općina Kloštar Ivanić i Križ.

Prema riječima predsjednika Organizacijskog odbora fra Tomislava Božičeka, riječ se o skupu čija je osnovna zadaća predstaviti povijest Otoka Ivanića od 1093. godine kada se prvi put spominje pa sve do danas. „Na taj način upoznajemo naše povijesno i kulturno nasljeđe, a svakim novom spoznajom to znanje upotpunjujemo“ – dodao je fra Božiček.

Doc.dr.sc. Hrvoje Kekez iz Hrvatskog katoličkog sveučilišta koje je uz Hrvatski institut za povijest jedan od znanstvenih pokrovitelja, predstavio je dva od ukupno tri dijela skupa koja se odnose na raniju povijest područja Otoka Ivanića, dok je dr. sc. Jakša Raguž iz Hrvatskog instituta za povijest govorio o trećem dijelu koji se odnosi na noviju povijest koja obuhvaća doba Domovinskog rata.

Zagrebačka županija organizacijski je pokrovitelj skupa, a župan Stjepan Kožić rekao je kako je ta zadaća prihvaćena s velikim zadovoljstvom te ukazao na važnost očuvanja i poznavanja povijesti koja je jedan od bitnih elemenata za razumijevanje sadašnjosti, ali i stvaranje bolje budućnosti.