Dan učeničkih zadruga Zagrebačke županije



Dan učeničkih zadruga Zagrebačke županije organiziran je danas u Velikoj Gorici.

Ovaj događaj održan je po prvi puta sa željom da se stanovnicima županije pokaže što zadrugari rade, čime se sve bave. A bave se, uz ostalo, uzgojem jabuka, jagoda i trešanja, proizvodnjom pekmeza i meda, izradom keramičkih ukrasa i tradicijskog nakita, izradom suvenira...

„Djeca uče svoj rad plasirati na tržište i stjecati novac. Vode ih učitelji koji imaju osjećaj pobuditi u djeci stvaralaštvo“ - rekla je Darinka Balen, tajnica Podružnice učeničkih zadruga Zagrebačke županije.

Manifestaciju je otvorio Vjeran Štublin, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu, istaknuvši da su učeničke zadruge Zagrebačke županije među najboljima u državi. „Procjenili smo da bi bilo dobro prezentirati radove naše djece, koja u njih ulažu veliki trud. Imamo najjače zadrugarstvo u državi i na to smo ponosni“ - rekao je Štublin.

U županiji djeluje 18 zadruga - jedna srednjoškolska, dvije pri Centrima za odgoj i obrazovanje osoba s posebnim potrebama i 15 u osnovnim školama.

„Najaktivniji ste i najvredniji, ne preostaje nam ništa drugo nego pozvati i druge zadruge da slijede vaš primjer“ - poručila je Blanka Horvat, tajnica Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva.

Izloženi radovi mogli su se i kušati i kupiti, a zarađeni novac utrošit će se u nabavu neophodna materijala za nove učeničke kreacije.