Prijedlog rebalansa Zagrebačke županije 305.467.388,67 kuna

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić predložit će Županijskoj skupštini drugi rebalans Proračuna, koji će, ako se usvoji, iznositi 305.467.388,67 kuna, što predstavlja rast od 4.448.847,67 kuna. Iduća sjednica Županijske skupštine, na kojoj će se odlučivati o prijedlogu rebalansa, održat će se 3. listopada 2013. godine.

Osnovni razlog II. Izmjena i dopuna Proračuna Zagrebačke županije je usklađenje decentraliziranih funkcija, uvođenje novih projekata te preraspodjela sredstava unutar postojećih projekata i aktivnosti.

Županijskoj skupštini na raspravu će se uputiti i prijedlog Provedbenog plana unapređenje zaštite od požara za područje Zagrebačke županije u 2014. godini. Provedbeni plan detaljno razrađuje organizacijske, tehničke i urbanističke mjere, koje je u segmentu zaštite od požara potrebno provesti kako bi se ista u narednom razdoblju podigla na znatno višu razinu.

Sljedeći tjedan raspisati će se i natječaj za dodjelu stipendija Zagrebačke županije za školsku/akademsku godinu 2013./2014.  Dodijelit će se novih 30 stipendija za učenike te 20 za studente. Inače, učenička stipendija iznosi 500 kuna mjesečno, a studentska 1.000 kuna.

Temeljem javnog poziva upućenog općinama i gradovima, Županija će osigurati po 200.000 kuna bespovratnih sredstava općinama Pisarovina i Bedenica za izradu projektne dokumentacije za razvojne projekte i to:  kanalizacijskog sustava Bedenica te uređenje obale rijeke Kupe – izgradnje plaže i šetnice u Lijevom Sredičkom.

I ove godine Zagrebačka županija sufinancirat će rad dežurne ljekarne za područje grada Zaprešića sa 150.000,00 kuna. Zagrebačka županija, temeljem Pravilnika o standardima i normativima prava na zdravstvenu zaštitu može ustrojiti dva punkta ljekarničkog dežurstva i to je napravila u Samoboru i Velikoj Gorici jer su to područja s najvećim brojem gravitirajućeg stanovništva. S obzirom da Zaprešiću gravitira više od 50.000 stanovnika, Županija već duži niz godina sufinancira rad zaprešićke dežurne ljekarne.