Modernizacija javne rasvjete



Općine i gradovi zainteresirani za sudjelovanje u projektu modernizacije javne rasvjete, koji je Županija pokrenula u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne Hrvatske, trebaju se do 10. listopada očitovati o prijedlogu Sporazuma o suradnji kojega će potpisati sa Županijom, a kojim će biti definirane njihove obveze i prava.

Za gradonačelnike i načelnike, odnosno predstavnike gradova i općina, organiziran je sastanak na kojem su dobili dodatna pojašnjenja o mogućnostima realizacije ovoga projekta sredstvima Europske unije. Izrada projektne dokumentacije za gradove i općine, koji će u njemu sudjelovati, bit će besplatna. Naime, projekt izrade dokumentacije prijavit će se na EU fond ELENA iz kojega se planira osigurati 90 posto potrebnih sredstava, dok će preostalih deset posto osgurati Županija. Ovom će se dokumentacijom u dogovoru s gradovima i općinama definirati koliko rasvjetnih tijela treba zamijeniti novima (LED rasvjetom) te koliko nove javne rasvjete treba sagraditi.

Ključna podloga za prijavu na EU fond ELENA je Masterplan javne rasvjete koji je za područje Županije napravljen i kojim je analizirano postojeće stanje te potencijal energetskih i troškovnih ušteda. Masterplan je također pokazao da troškovi modernizacije javne rasvjete za sve gradove i općine naše županije iznose 30 milijuna eura.

Nakon izrade projektne dokumentacije općine i gradovi dužni su u roku od 36 mjeseci pokrenuti postupak rekonstrukcije, odnosno gradnje nove rasvjete. Sredstva za ovu namjenu ponovno se mogu osigurati iz strukturnih fondova EU (do maksimalno 75 posto prihvatljivih troškova), a ostatak iz, primjerice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odnosno putem EPC (ESCO) modela - kojim nabavu i ugradnju opreme financira izvođač radova te se kasnije naplaćuje putem ostvarenih energetskih troškovnih ušteda. Ukoliko u predviđenom roku ne pokrenu rekonstrukciju, odnosno gradnju nove javne rasvjete, općine i gradovi morat će vratiti novac koji će se uložiti u izradu projektne dokumentacije.