Proslavljen Dan Zagrebačke županije



Svečana sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije povodom obilježavanja Dana županije održana je u hotelu International u Zagrebu.

Sjednici su prisustvovali izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora, potpredsjednik Sabora Željko Reiner, izaslanica ministra poljoprivrede, njegova pomoćnica Mirjana Mataušić Pišl, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Sandra Švaljek te mnogi drugi uzvanici i prijatelji Zagrebačke županije.

Ovom prilikom, župan Kožić naglasio je kako osjeća velik ponos jer ove godine sve prisutne pozdravlja ne samo u ime jedne od najuspješnijih županija u Hrvatskoj, već i u ime ponosne punopravne regije Europske unije. „Članstvo u EU donosi i otvara velike mogućnosti onima koji imaju ideje, znanje, inovativnost i sposobnosti.“ Također,  župan je podsjetio kako Zagrebačka županija aktivno sudjeluje u europskim programima i projektima te da je i jedna od rijetkih županija u Hrvatskoj koja je u svom proračunu za ovu godinu osigurala 21 milijun kuna za izradu dokumentacije za povlačenje sredstava iz EU fondova.



Predsjednik Županijske skupštine Dražen Bošnjaković sve je nazočne podsjetio na simboliku datuma 17. srpnja kada su 1759. godine udareni temelji Zagrebačke županije kakvu poznajemo danas. „Krenimo hrabro dalje i iskoristimo prilike koje nam donosi članstvo u Europskoj uniji“ – rekao je Bošnjaković i dodao kako moramo biti svjesni da naš put nije lagan, ali da radom i upornošću možemo i moramo postići sve ciljeve kako je to bilo i do sada.



Potpredsjednik Sabora Željko Reiner čestitao je Dan županije svim njezinim žiteljima, naglasivši pri tome kako „Zagrebačka županija treba služiti kao primjer svima u Hrvatskoj jer se na njenom primjeru vidi kako se kvalitetnim vodstvom i ulaganjima mogu postići zavidni rezultati“ – istaknuo je Reiner.



Na svečanoj sjednici podijeljena su javna priznanja Zagrebačke županije. Tako su Povelju Zagrebačke županije dobili Dobrovoljno vatrogasno društvo Dugo Selo, Štefica Fanjek iz Svetog Ivana Zeline, Marijan Pavković iz Brezovca Žumberačkog, Ivan Pofuk iz Ivanić-Grada te Nadica Bedek iz Igrišćana.

Nagrade za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dodijeljene su Rudolfu Benčeku iz Vrbovca, Antoniju Božiću iz Velike Gorice, Plivi Hrvatska d.o.o – Pogon Savski Marof i Kulturno umjetničkom društvu „Kupljenovo“. Nagradu Zagrebačke županije za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dobio je Ivan Kožar iz Ivanić-Grada.

Svečanu proslavu svojim je glasom uljepšao Đani Stipaničev, uz klavirsku pratnju maestra Marija Čopora.