Nastavak projekta „Bijela roda u Zagrebačkoj županiji“

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije i ove godine nastavlja s realizacijom projekta „Bijela roda u Zagrebačkoj županiji“. Projekt se provodi u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a cilj projekta je očuvanje gnijezda bijele rode na objektima u cijeloj županiji.

Naime, gnijezdo roda može doseći težinu od 700 kg te uzrokovati štetu na krovovima kuća, štagljeva i sjenika. Cilj ovog projekta je smanjiti troškove sanacije štete vlasnicima objekata, kao i reducirati slučajeve uklanjanja rodinih gnijezda s objekta.

Zagrebačka županije je i ove godine osigurala 50 posto dosadašnje jednokratne naknade, odnosno iznos od 350 kuna po gnijezdu bijele rode, dok je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao drugih 50 posto naknade.

Svi vlasnici objekata s rodinim gnijezdom koji su već sudjelovali u projektu će, prilikom terenskog obilaska djelatnika, trebati potpisati izjavu o točnosti podataka.

Iz Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije mole sve one koji do sada nisu sudjelovali u projektu, a vlasnici su ili korisnici objekata s rodinim gnijezdom na području Zagrebačke županije da jave svoje podatke (ime, prezime, adresa, kontakt telefon) do 13. srpnja 2013. godine na tel/faks 01/6111- 552 ili e-mail: nenad@priroda-zagrebacka.hr. Potrebna dokumentacija koju potencijalni korisnici trebaju pripremiti je: kopija osobne iskaznice vlasnika/korisnika objekta, kopija vlasničkog lista ili drugi dokaz o vlasništvu/korištenju objekta te kopija potvrde o tekućem računu vlasnika korisnika.