Obilježen Energetski dan Zagrebačke županije



U sklopu Europskog tjedna održive energije u Velikoj Gorici je, u organiziaciji Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), održan Energetski dan Zagrebačke županije.

Na održanoj konferenciji prezentirani su projekti energetske učinkovitosti u županiji te projekti koje, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odnosno partnerima iz Austrije, provodi Grad Velika Gorica.

Prisutne su pozdravili direktor REGEA-e Julije Domac, gradonačelnik Dražen Barišić i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

„S ponosom ističem da je Zagrebačka županija među prvima prepoznala prednosti energetske učinkovitosti, prije svega u smanjenu troškova energije. Jedan od velikih potencijala obnovljivih izvora energije na području županije je biomasa, stoga potičemo projekte gradnje kogenerecijskih postrojenja i sabirno-logističkih centara za biomasu“, rekao je župan Kožić, dodavši kako je u tijeku izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju kotlovnica, ugradnjom kotlova na biomasu, u 27 osnovnih i srednjih škola. Osim toga, župan je istaknuo kako je osam županijskih gradova te jedna općina pristupilo Sporazumu gradonačelnika - inicijativi EU Komisije da se do 2020. smanji emisija stakleničkih plinova za 20 posto.

U sklopu Energetskog dana, ispred velikogoričkog Pučkog otvorenog učilišta je organiziran i Sajam energetske učinkovitosti, na kojemu je, između ostalog, predstavljen solarni električni automobil, rad SOELA-VG tima Srednje strukovne škole Velika Gorica. Automobil je izrađen u sklopu projekta „Solar electrical automobile”, financiranog novcem iz fondova Europske unije.